Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

E-tjänster för företag

En del av våra e-tjänster för professionella användare kräver inloggning. Du hittar information om hur du ansöker om användarkonto i länkarna för respektive tjänst.

Inloggning med e-legitimation fungerar i dagsläget endast för våra e-tjänster för privatpersoner.

På sidan driftinformation kan du se aktuell driftinformation om våra system.

I tjänsten kan du ansöka om inteckning, lagfart och tomträttsinnehav när du köpt, fått, ärvt eller bodelat en fastighet.

Om du är ombud som blivit utsedd av en privatperson att sköta deras ärende kan du logga in med din personliga e-legitimation och sköta ärendet genom det.

Ansök med e-legitimation

I tjänsten kan du som har giltig e-legitimation logga in i vårt system för att ansöka om lagfart, tomträttsinnehav och inteckning.

För att ansöka behöver du ha en giltig e-legitimation och gåvo-, arv- eller köpehandlingar tillgängliga.

(Obs! Inget pappersoriginal ska skickas in per post om du använder e-tjänsten)

Mer information om hur du ansöker om lagfart, tomträttsinnehav och inteckning.

Ansök med inloggningsuppgifter

I tjänsten kan du professionella ingivare som står under tillsyn och har inloggningsuppgifter, logga in i vårt system för att ansöka om lagfart, tomträttsinnehav och inteckning.

Frågor

Har du frågor om tjänsterna, välkommen att kontakta vårt Kundcenter. 

I e-tjänsten för lantmäteriförrättningar kan du följa dina pågående lantmäteriförrättningar från start till mål. Tjänsten är tillgänglig både för dig som privatperson eller som företrädare för en organisation, en kommun eller ett företag.

Läs mer om hur du ansöker om lantmäteriförrättning via e-tjänsten. 

Avtalstjänst för dig som behöver förrättningskartor/handlingar och historiska kartor i ditt arbete. Tjänsten kräver inloggning och lösenord.

I ArkivSök får du direktåtkomst till alla historiska kartor, förrättningsakter samt planer och bestämmelser som finns lagrade i Arken. Läs mer om arkiven som ingår. Du kan själv hämta kompletterande information till uppgifterna i Fastighetsregistret, t.ex. om servitut och gränser och om hur den framtida markanvändningen planeras.

Teckna avtal och bli avtalskund

Ansökan ArkivSök/Akt Direkt (dotx, nytt fönster)

Ansökan ArkivSök/Akt Direkt för kommuner (dotx, nytt fönster) 

Avgifter ArkivSök/Akt Direkt - se dokumentet Avgifter och leveransinformation under rubriken Historiska kartor och förrättningsakter.

Handledning ArkivSök (pdf, nytt fönster) 

Frågor omkring avtal och villkor kan ställas till: geodatasupport@lm.se

ArkivSök/Akt Direkt ingår i Geodatasamverkan

För dig som är intresserad av att gå med i geodatasamverkan eller vill veta mer om vad det innebär att delta finns mer information på sidan Avtal för Geodatasamverkan.

I Prisberäknaren kan du räkna ut avgifter för de produkter som du önskar beställa. I Beställningssystemet kan du som återförsäljare lägga dina egna beställningar samt redovisa användning av försålda licenser. Tjänsterna kräver att du har inloggning.

Beräkna avgift - logga in (nytt fönster)

Beställ och redovisa - logga in (nytt fönster)

Läs mer om tjänsten för återförsäljare

Hitta stompunkt är en e-tjänst där du kan ta ut punktbeskrivningar samt höjd- och koordinatlistor för punkter i de nationella geodetiska riksnäten. Ingen inloggning krävs.

Läs mer om Hitta stompunkt.

Gå till Geodataportalen (nytt fönster)

Geodataportalen är en nationell ingång där du på ett enkelt och samlat sätt kan söka, hitta och titta på Sveriges geodata och tjänster.

Geodata och tjänster som du når via portalen är lagrade hos respektive producent. Geodataportalen ger dig möjlighet att;

  • söka och hitta geografiska datakällor
  • titta på de data och kartor du hittat
  • visa detaljer för alla upptäckta datakällor och information om hur du får tillgång till dem.

Läs mer om Geodataportalen.

I GeoLex kan du söka information om flygbilder och ortofoton. Även indexrutor och bladindelning kan visas antingen i koordinatsystemet SWEREF 99 TM eller i RT90. Ingen inloggning krävs. 

Annan information t.ex. planer och utfall, presenteras på produktsidorna.

En digital lärmiljö för grundskolan och gymnasiet som ger möjlighet att visualisera och analysera natur och samhälle med hjälp av geografisk information. Här får du som lärare tillgång till ett kostnadsfritt undervisningsstöd som kan användas i de flesta ämnen. Geoskolan innehåller lektionsförslag och en kartapplikation med geografisk information från Lantmäteriet och andra myndigheter. Den är öppen för alla, enkelt tillgänglig via Internet och kostar inget att använda.

Läs mer om tjänsten och Geoskolan

Applikationen LINA (Lantmäteriets InsamliNgsApplikation) används av Sveriges kommuner för att registrera information om Byggnader, Adresser och Lägenheter i Fastighets- och Lägenhetsregistret.

Läs mer om behörigheter i LINA.

Antura används i samarbete med externa partners som ett stöd för dokumenthantering.

Har du frågor om Antura är du välkommen att kontakta projektkontoret@lm.se

Här visar vi hur historiska flygbilder kan användas tillsammans med modernare bilder för att se förändringar i landskapet.

Denna jämförelsetjänst innehåller 6 olika exempel på vyer - som kan väljas i mitten på fönstret.

Exemplen visar förändringar inom tre teman som beskrivs under rubrikerna nedan. Alla exempel ingår i samma tjänst och du väljer vy enligt bilden. Nedan finns också direktlänkar till respektive del, men det räcker alltså att öppna tjänsten en gång.

I demotjänsten kan du panorera, zooma och dra i bilderna från ena kanten till den andra. Starta filmen som beskriver hur du använder tjänsten (nytt fönster).


Stadsmiljöer - Stockholm, Göteborg och Skåne

Ta en titt på förändringar i en urban/storstadsmiljö. Materialet är sammanställt av följande:


Skidorter - Sälen och Åre 

Mycket har hänt med Sveriges populäraste skidorter sedan mitten av 1900-talet. Materialet du tittar på är sammanställt av:


Skogen – Salabranden 

Så här såg det ut före och efter den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014. Materialet du tittar på är sammanställt av:

Brandområdet - Skalriktiga flygbilder från 1960 och från bilder tagna i augusti 2014 i färg och infrarött, lutnings- och skuggbilder från den nationella höjdmodellen samt Terrängkartan (nytt fönster). 

Har du upptäckt ett fel i våra kartor?

Vi vill gärna att du hjälper oss att förbättra kartan, så hör av dig till oss och beskriv felet med hjälp av vårt kartstöd.

Satellitdatabasen Saccess innehåller satellitbilder över Sverige som täcker in varje årtionde från 1970-talet och framåt.

Läs mer om Saccess

Om du har några frågor eller synpunkter på Saccess så kontakta gärna vår support:

E-post: saccess@lm.se.
Öppettider: Måndag - fredag kl 9.00 - 16.00.

För att du inte av misstag ska sprida material så som bilder eller filmer med känslig information behöver du söka spridningstillstånd. Spridningstillstånd är kostnadsfritt. 

Läs mer om spridningstillstånd (öppnas i nytt fönster)