Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Frågor och svar om Lantmäteriets data för Minecraft

Här hittar du svar på en del frågor runt Lantmäteriets data för Minecraft.

Vi fyller på med nya frågor och svar allt eftersom.

Hittar du inte svaret på din fråga? Skicka den till geodatasupport@lm.se så besvarar vi den så snabbt vi kan.

Du måste ställa in att man får köra kommandon via block.
Beroende på server så kan man ställa in detta på lite olika sätt.

Är det standard Minecraft-servern så hittas inställningen i filen 'server.properties'. Där finns en rad som ska vara inställd så här för att knappen ska fungera.

enable-command-block=true

Vi har valt att göra en version med byggnader för att man som användare skall kunna få en snabb väg in i världen med staden redan på plats. Samtidigt förstår vi att färdiga byggnader kan ta bort en del av glädjen med att få bygga själv.

För att i möjligaste mån kunna möta båda dessa önskningar har vi valt att skapa och lägga ut två olika filer, så att spelaren själv kan välja vad som passar.

Byggnaderna i våra Minecraft-kartor i högre upplösning är automatgenererade. Det innebär att vi har använt den information vi har och gjort det bästa av den. Vi har framförallt utgått från laserskanningen av Sverige och därifrån fått höjdvärden på byggnaderna.

Därefter är olika material/färger valda utifrån vilken byggnadstyp de har i våra kartor och register. Fönster, dörrar och takformer är sedan utslumpade på dessa former för att skapa en mer levande värld.

Man kommer att kunna ladda ner valfri kommun ifrån lantmäteriets hemsida; lantmateriet.se/minecraft för att sedan använda denna i sin egen dator eller server.
Det kommer även att finnas möjlighet att ladda ner hela Sverige i en fil, men den blir väldigt stor (ca. 12 GB) och kanske inte något för den vanliga enskilda spelaren.

Du behöver en uppkoppling så att du kan ladda ner filerna, samt en licens för själva spelet Minecraft.

Gör så här:

 1. Ladda ner den komprimerade zip-filen.
 2. Öppna katalogen för nedladdade filer och packa upp zip-filen.
 3. Flytta den uppackade katalogen till Minecraft-katalogen:

  Windows: Skriv '%appdata%\.minecraft' i adressfältet i Utforskaren och dra eller kopiera katalogen till katalogen ”saves” under %appdata%\.minecraft'
  Mac: Flytta katalogen till 'Bibliotek/Application Support/minecraft/saves' i din hemkatalog.
  Gå till Program/verktygsprogram och starta programmet Terminal
  Skriv in: chflags nohidden ~/Library
  Nu är foldern Bibliotek synlig i din hem-mapp.
  Linux: Flytta katalogen till '.minecraft/saves' direkt under din hemkatalog.
 4. Starta Minecraft och logga in med ditt användarnamn och lösenord som vanligt. Välj 'Singleplayer'.

Du kommer nu att se din hämtade Minecraft-värld som en 'World'. Markera den och klicka på 'Play selected world' för att öppna världen i Minecraft.

Gör så här - handledning med bildexempel (pdf)

Det är möjligt att porta PC/MAC-världen. Du behöver installera MCEdit: World Editor for Minecraft.

Det finns många videoklipp på Youtube om hur du portar din PC/MAC-minecraftvärld till Pocket Edition. Här är ett exempel.

Du startar alltid i (närheten av) en översiktskarta över den kommun du valt att spela i. I denna finns ”stolpar” med namnskyltar till orter eller platser inom kommunen. Trycker du på knappen som sitter på stolpen så teleporteras du ner till utvald plats.

Antingen hittar du motsvarande teleporterings-stolpar nere i den ”kartan”, eller så skriver du /tp 0 64 0 för att teleporteras dit.

Om siffrorna ligger längs en väg så är det vägnumret som visas. Ligger siffrorna på marken där ingen väg går så är det höjdangivleser. Alltså antalet meter över havet.

Kartorna baseras på det Lantmäteriet släpper som öppna data 1:a januari 2016. Ett block i Minecraft-världen kommer då att motsvaras av 8 x 8 meter i den verkliga världen.

Det finns en mod som heter Little Blocks Mod som delar upp varje block i 8x8 mindre block. Installerar du den så kommer 1 ”nytt” block motsvara en meter i verkligheten.

Du hittar Little Blocks Mod samt många andra moddar på MinecraftMods-sidan.

I Minecraft öppnar du ”Game menu” och väljer ”Options”.
Välj ”Video Settings” i options-menyn och klicka sedan på Clouds-inställningen så att den visar ”Clouds:OFF”. Klicka på ”Done” och återgå till spelet.