Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Medgivande för publicering av Lantmäteriets geografiska information

Detta gäller om du vill publicera Lantmäteriets kartor, flygbilder och annan geografisk information.

Lantmäteriets kartor och bilder omfattas av skydd enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. När du vill publicera våra kartor och bilder på internet eller i trycksaker har du som användare rätt att:

  • Publicera kartor/bilder som illustration i analog form t.ex. i rapporter, böcker eller liknande kan göras utan avgift.
  • Publicera kartor/bilder i digital form (endast sammanslagen raster) kräver att egen information visas ovanpå och att den informationen utgör det primära. Kan göras utan avgift.

Begränsningar:

  • Publicering av kartor/bilder i digital form, utan egen information, kräver licens för respektive produkt, såvida de inte är tillgängliga som öppen data.
  • Publicering i digital form är ej tillåten i någon typ av kommersiellt sammanhang t.ex. där publicerade bilder är tillgängliga mot betalning eller på hemsidor/e-tjänster/appar som finansieras av reklam, annonser eller liknande

För kartor och bilder som är äldre än 70 år behöver du inte ta hänsyn till några villkor, men det ska framgå att kartan eller bilden kommer från Lantmäteriet.

För Lantmäterietkartor och data som släppts som öppna data behöver du inte ta hänsyn till några villkor utan där tillämpas Creative Commons - Erkännande (CC0).
Läs mer om våra öppna data.

Publicering av kartor och bilder inom forskning, utbildning eller kulturverksamhet får göras enligt slutkundsvillkoren. Märk kartan eller bilden med ©Lantmäteriet. Information om vilka verksamheter som ingår hittar du på Geodata för forskning, utbildning och kulturverksamheter.

Vill du sprida egenproducerad geografisk information tillsammans med Lantmäteriets geografiska information som bakgrund?

Då behöver du tillstånd för att inte bryta mot lagen om skydd för geografisk information (2016:319).

Läs mer på sidan Tillstånd enligt lagen om skydd för geografisk information.

Fråga oss om tillstånd för publicering

Känner du dig osäker på om du behöver tillstånd för att publicera kartor, flygbilder och annan geografisk information är du välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post. Vi hjälper dig gärna

Geodatasupport 

Telefon: 026-63 36 00   
E-post: geodatasupport@lm.se

Observera våra telefontider: 

Vardagar kl. 09.30-15.00
Lunchstängt kl. 11.30-12.30