På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Ytmodell från flygbilder

Ytmodell från flygbilder

Ytmodellen består av höjdsatta oklassificerade punkter i form av ett punktmoln i 2,5D från flygbildsmatchning, med eller utan IR-färg.

Ytmodell är en typ av höjdmodell som beskriver vad som syns från luften. Ovansidan av vegetation, byggnader och annat ovanpå marken finns med (till skillnad mot en terrängmodell där sådant är borttaget). På öppen mark, där det inte finns vegetation, byggnader eller annat, visar ytmodellen markytan. Punkterna som utgör ytmodellen är inte en tredimensionell svärm med punkter, utan det är ett lager höjdsatta punkter (2,5D-modell).

Ytmodellen skapas genom flygbildsmatchning och består av höjdsatta oklassificerade punkter. Produkten är en uttagsprodukt och finns i två varianter: Ytmodell från flygbilder IRF, som levereras med färg från IR-flygbilder, samt Ytmodell från flygbilder, som levereras utan färgsättning. Till produkten levereras metadata.

Läs mer om bildmatchning (pdf)

Användningsområden

Ytmodellen har flera användningsområden, till exempel kan den användas för att beräkna skogstillväxt, höjdsätta data till 3D, hitta förändringar eller mäta hur gasutsläpp färdas.

Aktualitet

Produkten ska tas fram för hela landet. Inledningsvis används främst flygbilder från 2016, men eftersom dessa bara täcker delar av Sverige så används även flygbilder från 2013-2015 för att kunna täcka en så stor del av landet som möjligt. Ytmodellen kommer inledningsvis inte att ha en komplett Sverigetäckning, eftersom det finns områden där vi inte har tillräckligt nya flygbilder att utgå ifrån för att skapa ytmodellen.

Ytmodellsproduktionen kommer att följa Lantmäteriets bildförsörjningsprogram och nya data fylls på årligen, allteftersom nya flygbilder blir tillgängliga, med cirka 1/3 av Sverige varje år. På sikt kommer det alltså bli möjligt att beställa ytmodell från olika år, över samma område.

Vilka rutor som finns tillgängliga för respektive flygår, samt planerad produktion av ytmodellen, framgår i Geolex, under Höjddata. 

Dokumentation

För en djupare beskrivning av innehållet, se produktbeskrivningen på svenska och engelska:

Demodata

Fria demodata finns för dig som vill testa höjddata.

 

Beställ geodata Villkor och avgifter

Dela den här sidan med andra

Nya höjddata

Har du behov av uppdaterade höjddata?

Nu finns vår nya produkt - Ytmodell från flygbilder.

Läs mer om produkten

Beställ geodata

Vill du beställa geodataprodukter?

Fastighetsinformation och geografisk information, t.ex. flygbilder, direkt från oss eller våra återförsäljare.

Beställ geodata

Villkor och avgifter

Vill du använda våra geodataprodukter?

Se vad som gäller för olika användningsområden.

Läs om villkor och avgifter