Languages Lättläst Teckenspråk

Priser och beställning

Det är gratis att spara ner och skriva ut kartan från tjänsten. Kartorna visas i det komprimerade filformatet DjVu. Om du vill ha en utskriven karta eller en digital högupplöst kopia så kan du beställa den mot en avgift. De digitala kartorna levereras i filformatet TIFF. Du kan också beställa tryckta kartor som skickas hem till dig via post.

Så sparar du ner eller skriver ut en karta gratis

Produkt Format Pris Information Betalning
En högupplöst digital produkt (sida) TIFF-format 150 kr (inkl. moms) per sida Beställ via tjänsten Historiska kartor Kort- eller direktbetalning
Utskriven produkt (skickas med post) Halvmatt fotopapper 1 500 kr/kvm (exkl. moms) Beställ via tjänsten Historiska kartor Faktura
 1. Gå in i tjänsten och välj en karta.
 2. Klicka på rullistan ”Köp” och välj det alternativ som passar. (Glöm inte att ange sidnummer om du vill beställa en sida eller utskriven produkt.) Klicka på ’’Lägg i kundvagn’’.


   
 3. Om du vill beställa fler är det bara att göra det, annars går du vidare till Kassan. Det finns en begränsning i form av att man inte kan blanda en order med digitala filer och utskrifter.
 4. För att fortsätta med din beställning måste du nu klicka på ’"Till kassan"

 5. Kolla att informationen som syns i Kundvagn stämmer med din beställning.

 6. Klicka på Nästa sida som är Kunduppgifter. Välj betalningsmetod och fyll i dina uppgifter.


  Betalningsmetoderna är beroende av vad du har beställt. Faktura kan endast väljas om du beställer en utskrift. Beställer du digitala filer måste du betala med kort eller direktbetalning.
 7. Kolla att informationen som syns i Bekräfta stämmer med din beställning och bekräfta ditt köp. OBS! Glöm inte att acceptera köpvillkoren!

 8. Om du vill kan du nu skriva ut din orderbekräftelse.

 9. Ett e-postmeddelande med ditt ordernummer och orderbekräftelsen kommer att skickas till angiven e-postadress. Var vänlig spara det tills du har mottagit din leverans.
 10. Digitala produkter levereras till angiven e-postadress.

I tjänsten Historiska kartor visar vi alla våra dokument i filformatet DjVu eller PNG. Om du vill har du också möjlighet att köpa en kopia i det högupplösta filformatet TIFF.

DjVu

DjVu är ett komprimerat filformat som inte tar lika mycket plats som ett högupplöst filformat – de är ofta flera hundra gånger mindre än högupplösta format. För att du ska kunna titta på dokumentet behöver du ha bildvisningsprogrammet DjVu nedladdat till din dator. Det är gratis att ladda ner en DjVu-kopia till din dator och om du vill kan du även skriva ut den direkt från tjänsten.

PNG

PNG är ett komprimerat filformat som inte tar lika mycket plats som ett högupplöst filformat. PNG-filerna sparas om från DjVu till PNG "on-the-fly", vilket innebär att det blir något sämre kvalitét än DjVu. Du kan titta på PNG-filerna utan att behöva ladda ner någon programvara

Tiff

Tiff är ett högupplöst filformat som till exempel passar bra om man vill trycka kartan i en bok. En högupplöst bild kan man ofta förstora många gånger utan att bilden riskerar att bli pixlig. Om du vill köpa en högupplöst karta så kan du göra det direkt via tjänsten.

Det digitala filformatet Tiff har en upplösning på 254 dpi (dots per inch) och 24 bitars färgdjup för dokument med kartor med färg, och 200 dpi för dokument med text i svartvitt.

När du köper en högupplöst kopia i filformatet TIFF skickas filen till din e-postadress.

Det kommer två e-postmeddelanden, först en orderbekräftelse där det står att vi mottagit din beställning och sedan en leveransbekräftelse med en länk för att hämta hem filerna. Klicka på länken för att spara filen.

Systemet tillåter ännu inte kombinerade ordrar av digitalt och utskrivet format. Om du vill ha både och måste du beställa två gånger.

För privatpersoner gäller distansavtalslagen om ej annat avtalats.

Beställning och leverans av utskrift

Kartkopia på halvmatt fotopapper innebär att en högkvalitativ kartbild skickas till dig med post. Kartan ritas ut i originalstorlek. Beställning av utskrifter gör du i e-butiken. Levereras av utskriven karta sker normalt inom sju arbetsdagar. Fraktkostnad tillkommer. Betalning sker via faktura.

Beställning och leverans digital högupplöst kopia (TIFF)

Digitala kopior levereras till din e-postadress så snart du har slutfört din beställning. Har du inte fått något mejl från oss? Kontrollera din skräppost. Betalning sker via betalkort eller direktbetalning.

Orderbekräftelse

När vi har tagit emot din beställning får du ett e-postmeddelande som bekräftar detta. I detta e-postmeddelande framgår även vad leveransen kommer att kosta.

Ångerrätt

Varje karta är unik och produceras endast för dig. Om kartan av någon anledning inte uppfyller dina förväntningar kan varan returneras. Först måste du få en bekräftelse av Lantmäteriets kundtjänst att du har en giltig anledning för återköp. Detta måste göras inom 14 dagar efter att varan mottagits.
Tryckta produkter måste returneras till:

Lantmäteriet
Historiska kartor
Lantmäterigatan 2C
801 82 Gävle

Returnerad vara ska märkas med namn, ordernummer och bekräftelsen att returen är giltig. Köparen står för eventuella fraktkostnader.

Vid retur av en digital fil skall filen och alla eventuella kopior av denna raderas från kundens dator.

Återbetalning sker på samma sätt som du använde när köpet gjordes. För tryckt produkt sker det inte förrän varan är återsänd.

Reklamation

Om det finns fel på varan kan du reklamera varan upp till 3 år efter att varan köpts.

En underskriven reklamationsblankett (pdf) på att det är gjort ska skickas in till:

Lantmäteriet 
Historiska kartor 
801 82 Gävle

Efter fullgjord retur får köparen tillbaka sina pengar på samma sätt som de betalades på. Återbetalningen kommer att ske inom 30 dagar efter fullgjord retur.