Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Priser och beställning

Det är gratis att spara ner och skriva ut kartan från tjänsten. Kartorna visas i det komprimerade filformatet DjVu. Om du vill ha en utskriven karta eller en digital högupplöst kopia så kan du beställa den mot en avgift. 

De digitala kartorna levereras i filformatet TIFF. Du kan också beställa tryckta kartor som skickas hem till dig via post.

Så sparar du ner eller skriver ut en karta gratis

Priser
Produkt Format Pris Information Betalning
En högupplöst digital produkt (sida) TIFF-format 120 kr* (exkl. moms) per sida Beställ via tjänsten Historiska kartor Kort- eller direktbetalning
Utskriven produkt (skickas med post) Matt fotopapper 1 500 kr/kvm (exkl. moms) Beställ via tjänsten Historiska kartor Faktura

*Alla högupplösta digitala kartor i Rikets allmänna kartverk är gratis. Du beställer dem på samma sätt som övrigt material och kostnaden i kundvagnen visar 0 kronor.

 1. Gå in i tjänsten och välj en karta.
 2. Klicka på rullistan ”Köp” och välj det alternativ som passar. (Glöm inte att ange sidnummer om du vill beställa en sida eller utskriven produkt.) Klicka på ’’Lägg i kundvagn’’.


   
 3. Om du vill beställa fler är det bara att göra det, annars går du vidare till Kassan. Det finns en begränsning i form av att man inte kan blanda en order med digitala filer och utskrifter.
 4. För att fortsätta med din beställning måste du nu klicka på ’"Till kassan"
 5. Kolla att informationen som syns i Kundvagn stämmer med din beställning.
 6. Klicka på Nästa sida som är Kunduppgifter. Välj betalningsmetod och fyll i dina uppgifter.

  Betalningsmetoderna är beroende av vad du har beställt. Faktura kan endast väljas om du beställer en utskrift. Beställer du digitala filer måste du betala med kort eller direktbetalning.
 7. Kolla att informationen som syns i Bekräfta stämmer med din beställning och bekräfta ditt köp. OBS! Glöm inte att acceptera köpvillkoren!

 8. Om du vill kan du nu skriva ut din orderbekräftelse.
 9. Ett e-postmeddelande med ditt ordernummer och orderbekräftelsen kommer att skickas till angiven e-postadress. Var vänlig spara det tills du har mottagit din leverans.
 10. Digitala produkter levereras till angiven e-postadress.

I tjänsten Historiska kartor visar vi alla våra dokument i filformatet DjVu eller PNG. Det är gratis att ladda ner en DjVu-kopia till din dator och om du vill kan du även skriva ut den direkt från tjänsten.
Om du vill har du också möjlighet att köpa en kopia i det högupplösta filformatet TIFF.

DjVu

DjVu är ett komprimerat filformat som inte tar lika mycket plats som ett högupplöst filformat – de är ofta flera hundra gånger mindre än högupplösta format. I de flesta webbläsare kan du välja att titta på kartorna i en förenklad DjVu-visare eller i filformatet PNG. Dessa visningsalternativ kräver inte någon programvara. Läs mer på sidan Problemlösning bildvisningsalternativ.

Du som använder Internet Explorer 11 har filformatet DjVu som förvalt visningsalternativ. För att titta på kartorna behöver du installera bildvisningsprogrammet DjVu Browser Plug-in. Du kan fortfarande växla till att visa kartorna i PNG-visaren.

PNG

PNG är ett komprimerat filformat som inte tar lika mycket plats som ett högupplöst filformat. PNG-filerna sparas om från DjVu till PNG "on-the-fly", vilket innebär att det blir något sämre kvalitet än DjVu. Du kan titta på PNG-filerna utan att behöva ladda ner någon programvara

Tiff

Tiff är ett högupplöst filformat som till exempel passar bra om man vill trycka kartan i en bok. En högupplöst bild kan man ofta förstora många gånger utan att bilden riskerar att bli pixlig. Om du vill köpa en högupplöst karta så kan du göra det direkt via tjänsten.

Det digitala filformatet Tiff har en upplösning på 254 dpi (dots per inch) och 24 bitars färgdjup för dokument med kartor med färg, och 200 dpi för dokument med text i svartvitt.

Systemet tillåter ännu inte kombinerade ordrar av digitalt och utskrivet format. Om du vill ha både och måste du beställa två gånger.

Avgifterna avser kopior från Lantmäteriets arkiv enligt offentlighetsprincipen.

Om försändelsens vikt överstiger 20 gram tar vi ut avgift för porto.

Storlek

Avgift s/v Avgift färg
A4 *, sida 1-9 Ingen kostnad -
A4 *, sidan 10 50 kr, därutöver 2 kr per sida -
A3 **
17 kr 80 kr
A2 ** 120 kr 200 kr
A1 ** 180 kr 300 kr
A0 ** 300 kr 500 kr
Original (Tiff-fil) på halvmatt papper   1 500 kr/kvm
Moms tillkommer enligt följande    
Arkivkopia ur RAK/LMS arkivet och GeoVy 6% moms (kartor)
Arkivkopia ur Lantmäterimyndigheternas arkiv 0% moms (myndighetsbeslut)

* Avgift för kopior i A4-format tas ut i enlighet med Avgiftsförordningen (1992:191).

** Avgift för större kopior tas ut enligt Lantmäteriets föreskrifter, LMFS, och finns beskrivna i Avgiftsdokumentet för geodata, kapitel 14.

För privatpersoner gäller distansavtalslagen om ej annat avtalats.

Beställning och leverans av utskrift

Kartkopia på halvmatt fotopapper innebär att en högkvalitativ kartbild skickas till dig med post. Kartan ritas ut i originalstorlek. Beställning av utskrifter gör du i e-butiken. Levereras av utskriven karta sker normalt inom sju arbetsdagar. Fraktkostnad tillkommer. Betalning sker via faktura.

Beställning och leverans digital högupplöst kopia (TIFF)

Beställning av TIFF-filer gör du i e-butiken och betalar direkt med betalkort eller direktbetalning. När du har gjort din beställning skickas en orderbekräftelse till uppgiven mejladress som innehåller en sammanställning av beställningen.

Inom 24 timmar får du en leveransbekräftelse som innehåller länk till beställd digital fil. Digitala filer levereras i TIFF-format och hämtas på Lantmäteriets FTP-server. TIFF-filen levereras inom en 1 dag och finns kvar i 14 dagar.

Har du inte fått något mejl från oss? Kontrollera din skräppost.

 

Ångerrätt

Varje karta är unik och produceras endast för dig. Om kartan av någon anledning inte uppfyller dina förväntningar kan varan returneras. Först måste du få en bekräftelse av Lantmäteriets kundtjänst att du har en giltig anledning för återköp. Detta måste göras inom 14 dagar efter att varan mottagits. Meddelande kan lämnas till: Lantmäteriet Historiska kartor via mejl till historiska-kartor@lm.se.

Tryckta produkter måste returneras till:

Lantmäteriet
Historiska kartor
Lantmäterigatan 2C
801 82 Gävle

Returnerad vara ska märkas med namn, ordernummer och bekräftelsen att returen är giltig. Köparen står för eventuella fraktkostnader.

Vid retur av en digital fil skall filen och alla eventuella kopior av denna raderas och inte användas.

Återbetalning sker på samma sätt som du använde när köpet gjordes. För tryckt produkt sker det inte förrän varan är återsänd.

Reklamation

Om det finns fel på varan kan du reklamera varan upp till 3 år efter att varan köpts.

En underskriven reklamationsblankett (pdf) på att det är gjort ska skickas in till:

Lantmäteriet 
Historiska kartor 
801 82 Gävle

Efter fullgjord retur får köparen tillbaka sina pengar på samma sätt som de betalades på. Återbetalningen kommer att ske inom 30 dagar efter fullgjord retur.