Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Kom igång med historiska kartor

Handledningar

Bildvisningsalternativ

I de flesta webbläsare kan du välja att titta på kartorna i en förenklad DjVu-visare eller i filformatet PNG. Dessa visningsalternativ kräver inte någon programvara.

Du som använder Internet Explorer 11 har filformatet DjVu som förvalt visningsalternativ. För att titta på kartorna behöver du installera bildvisningsprogrammet DjVu Browser Plug-in. Du kan fortfarande växla till att visa kartorna i PNG-visaren.  

Det är gratis att spara och skriva ut kartor från vår e-tjänst Historiska kartor.

  1. Välj att visa kartan i filformatet PNG
  2. Klicka på dela-knappen uppe i kartans högra hörn
  3. Välj Spara bild

För att spara eller skriva ut en hel akt behöver du ha bildvisningsprogrammet DjVu installerad på din dator.

Du kan även beställa kartorna i det högupplösta formatet TIFF eller utskrivna på fotopapper.

Du som använder Internet Explorer 11

Om du använder DjVu Browser Plug-in och vill spara eller skriva ut en karta från tjänsten så ska du klicka på symbolerna som du ser i menyfältet uppe i vänstra hörnet. Klicka på diskettsymbolen för att spara och skrivarsymbolen för att skriva ut (båda symbolerna är inringade på bilden nedan):

Du kan söka bland de historiska kartorna på två olika sätt.

Sök direkt i kartan genom att markera ett område och se de olika historiska kartor som har anknytning till området.
Att söka via karta ger inte fullständig träfflista på kartor och akter, eftersom Historiska kartor söker på ortnamn istället för georefererade kartor (kartor som är koordinatsatta).

Därför rekommenderar vi dig att prova på den Avancerade sökningen (nytt fönster) som inte är så avancerad som det låter. Du väljer själv vilket arkiv som du söker i och får fram rullistor med förvalda alternativ på de arkiv, län, kommuner, socknar, traktnamn och orter som finns i våra register.
Prova dig fram och kolla även in flera söktips, där du också kan läsa mer om de arkiv som du kan söka bland.

Det är gratis att titta på kartorna här på webbplatsen. Du kan även ladda ner och skriva ut kartan gratis.

Om du vill ha en utskriven karta eller en digital högupplöst kopia så kan du beställa den mot en avgift.

Så här gör du för att beställa historiska kartor

I tjänsten visar vi endast material före år 1928 för Lantmäterimyndigheternas och Lantmäteristyrelsens arkiv. Begränsningen av materialet grundar sig på Dataskyddsförordningen som inte tillåter behandling/register av information som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Om du vill ha tillgång till moderna förrättningsakter är du välkommen att kontakta kundcenter.

I Rikets allmänna kartverks arkiv kan du se kartor som sträcker sig fram till 1970-talet. Lantmäteriet har valt att avstå upphovsrätten för de kartor som finns i Rikets allmänna kartverks arkiv.