Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Kom igång med historiska kartor

På den här sidan hittar du handledningar och guider för tjänsten Historiska kartor. 

Handledningar

Bildvisningsalternativ

Akter hämtas och visas i programmet DjVu Viewer när du klickar på länken till akten i webbläsarna Chrome, Edge, Safari eller Firefox. Alla sidor som tillhör en akt kommer att laddas ned på din dator innan du kan titta på akten. Det kan innebära att det kan ta längre tid att hämta en akt som innehåller många sidor.

Bilden visar hur det ser ut när akten inte öppnar sig direkt, utan kräver att man aktivt väljer att öppna filen manuellt först.
Så här kan det se ut när filen inte öppnas automatiskt, så du behöver göra det manuellt.

Har du DjVu-plugin installerad på din dator, ska programmet DjVu Viewer vara installerat automatiskt. Är du en ny användare så kan du ladda ner programmet via cuminas.jp (öppnas i nytt fönster).

Om akten inte öppnas direkt så ligger den oftast längst ner på sidan, som i ett eget smalt litet fönster. Klicka på de tre punkterna som finns i det lilla fönstret, välj "Öppna alltid filer av denna typ" så öppnas den direkt nästa gång du klickar på en länk till en Djvu-fil.

Om du har macOS kan du ladda ner en gratisapp som kan läsa djvu-filer. Gå in på App Store och sök på Djvu, välj en app och ladda ner. Du behöver inte använda DjVu Viewer.

Det är gratis att spara och skriva ut kartor från vår e-tjänst Historiska kartor.

  Varje gång du öppnar en akt så sparas den ner på din dator och läggs under katalogen Hämtade filer.

  Det går även att spara ner filen eller skriva ut den från DjVu Viewer om du klickar på någon av symbolerna i menyfönstret upp till vänster i programmet.

  Djvu-spara-skriv-ut.png

  Du kan söka bland de historiska kartorna på två olika sätt.

  Sök direkt i kartan genom att markera ett område och se de olika historiska kartor som har anknytning till området.
  Att söka via karta ger inte fullständig träfflista på kartor och akter, eftersom Historiska kartor söker på ortnamn istället för georefererade kartor (kartor som är koordinatsatta).

  Därför rekommenderar vi dig att prova på den Avancerade sökningen (nytt fönster) som inte är så avancerad som det låter. Du väljer själv vilket arkiv som du söker i och får fram rullistor med förvalda alternativ på de arkiv, län, kommuner, socknar, traktnamn och orter som finns i våra register.
  Prova dig fram och kolla även in flera söktips, där du också kan läsa mer om de arkiv som du kan söka bland.

  I tjänsten visar vi endast material före år 1928 för Lantmäterimyndigheternas och Lantmäteristyrelsens arkiv. Begränsningen av materialet grundar sig på Dataskyddsförordningen som inte tillåter behandling/register av information som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Om du vill ha tillgång till moderna förrättningsakter är du välkommen att kontakta kundcenter.

  I Rikets allmänna kartverks arkiv kan du se kartor som sträcker sig fram till 1970-talet. Lantmäteriet har valt att avstå upphovsrätten för de kartor som finns i Rikets allmänna kartverks arkiv.