På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Hydrografi Nedladdning

Hydrografisk information som uppfyller kraven för Inspire och svensk vattenstandard.

Tjänsten innehåller sjöar och vattendrag samt tillhörande information med anknytning till dessa, t.ex. fors, damm och vattenfall. I tjänsten ingår även ett geometriskt nätverk enligt Inspire och ett logiskt nätverk enligt svensk vattenstandard. 

Tjänsten består av 4 teman som kan laddas ned separat:

  • nätverk enligt svensk vattenstandard 
  • fysiskt vatten enligt svensk vattenstandard
  • nätverk enligt Inspire 
  • fysiskt vatten enligt Inspire.

Produkten är rikstäckande och är geografiskt uppdelad i huvudavrinningsområden och kustområden. Leveransformatet är GML.

Objekt tillhörande nationell strandlinje finns runt kusten och de större inlandssjöarna. I de fall avrinningsområden sträcker sig över nationsgränser ingår information med begränsat innehåll över nationsgräns. Utländska data levereras i egna filer och kan visualiseras tillsammans med det svenska datat.

Den tekniska lösningen på nedladdningsplatsen är ett så kallat Atomflöde. Det finns många olika klienter som kan läsa av flödet varav webbläsare är en. Webbläsarnas stöd för att läsa Atomflöden varierar, vissa har det inbyggt (FireFox), för andra krävs det att man installerar en plugin för att läsa flödet.

En webbläsare är troligen inte den klient som är bäst för att hämta data.  Exempel på en plugin som kan läsa flödet finns på RSSOwl (nytt fönster).

Problemlösning för QGIS

Använder man QGIS finns ett problem som gör att inte alla attribut i det logiska nätverket enligt svensk vattenstandard blir synliga.
svensk vattenstandards sida för XML-schemafiler finns denna länk  http://resource.sgu.se/data/schemas/ss637008/exempel/example.zip, där man kan ladda ner en fil med beskrivning hur man kan hantera detta problem. I denna fil står bland annat:
”När GML-filen läses in skalas normalt alla xlink-attribut bort, vilket gör att man inte kan följa länkarna som finns i exempelvis WS_FlowConnection. Det finns möjlighet att istället läsa in GML-filen via ett plug-in till QGIS (GML Loader) som tillåter att länkarna läses in som egna fält eller att det länkade objektets attribut tas med. Nackdelen är att antalet fält blir extremt stort eftersom alla fält i de länkade tabellerna visas.”

Man ser i det fallet alltså alla fält, men hela sökvägarna visas då i attributen.

Aktualitet

Produkten är nu komplett och rikstäckande. Informationen i produkten kommer från och med 2018 att uppdateras en gång per år. Idag finns data över följande områden.

Lantmäteriet ajourhåller grunddata från flygbilder med olika intervall, följande det nationella bildförsörjningsprogrammet.

Objekt ingående i Nationell Strandlinje (NSL) ajourhålls i samverkan med Sjöfartsverket.

Dokumentation

Tekniskt ramverk och standard 

Produktbeskrivning Teknisk beskrivning
Tjänsternas versioner kan överlappa varandra, så var uppmärksam på vilken version du plockar hem. Versionshistoriken beskriver de förändringar som skett vid respektive uppdateringstillfälle.
Gällande version 1.0.1 Gällande version 1.0.1
  Versionshistorik

Demodata

Här kan du ladda hem demodata över Emåns avrinnningsområde.

Beställ geodatatjänster Villkor och avgifter

Dela den här sidan med andra

Kartor

Skriv ut din egen kartbok!

Zooma, panorera, ladda hem och skriv ut din egen kartbok i skala 1:10 000 eller 1:50 000.

Läs mer

Kartor

Har du upptäckt ett fel i våra kartor?

Vi vill gärna att du hjälper oss att förbättra kartan, så hör av dig till oss!

Anmäl fel i karta

Geolex - metadata

Enklare att hitta den bild du söker

Förminskade bilder, så kallade tumnaglar, gör det enklare att hitta flygbilder och ortofoto i GeoLex.

Se mer i GeoLex

Beställ geodata

Vill du beställa geodataprodukter?

Fastighetsinformation och geografisk information, t.ex. flygbilder, direkt från oss eller våra återförsäljare.

Beställ geodata

Villkor och avgifter

Vill du använda våra geodataprodukter?

Se vad som gäller för olika användningsområden.

Läs om villkor och avgifter