På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Förnyelselagen

Förnyelselagen – den inskrivning som inte förnyas förfaller

Många äldre inskrivningar av rättigheter är inaktuella eller felaktiga. Den så kallade förnyelselagen innebär därför att inskrivningar som har beviljats före 1 juli 1968 kommer att tas bort från fastighetsregistret. Har du fortfarande nytta av rättigheten? Då kan du anmäla om förnyelse innan utgången av 2018.

Sedan 1 juli 2013 gäller förnyelselagen, som ibland även kallas preklusionslagen (Svensk Författningssamling Lag (2013:488) om förnyelse av vissa inskrivningar i fastighetsregistret). Läs om varför de gamla inskrivningarna tas bort. Detta gäller för inskrivningar av:

 • Avtalsservitut
 • Nyttjanderätt
 • Avkomsträtt

Du kan använda vår e-tjänst Min fastighet för att själv se vilka servitut som finns inskrivet på din fastighet eller kontakta vårt Kundcenter, som kan kolla det åt dig.

Inte alla inskrivningar berörs

Inte alla inskrivningar berörs av förnyelselagen:

Vi har samlat vanliga frågor och svar om förnyelse av inskrivningar på vår webbplats. Läs vanliga frågor och svar.

Anmäl förnyelse

Har du fortfarande nytta av rättigheten? Då ska du anmäla om förnyelse innan utgången av 2018. Förnyelsen behöver bara göras en gång.

 • Jag vill förnya enstaka inskrivningar

  Den här sidan riktar sig till fastighetsägare som är antingen privatpersoner eller juridiska personer med endast ett fåtal fastigheter med enstaka inskrivningar.

  Förnyelselagen omfattar endast avtalsservitut, nyttjanderätt och avkomsträtt beviljade före 1 juli 1968. Om du inte vet om inskrivningen är ett official- eller avtalsservitut så är du välkommen att kontakta vårt Kundcenter, som kan kolla det åt dig. Du kan också använda vår e-tjänst Min fastighet (nytt fönster). Där kan du själv se vilka servitut som finns inskrivet på din fastighet.

  Anmäl förnyelse

  Är din inskrivning fortfarande aktuell? Då behöver du anmäla förnyelse före utgången av 2018. Det är kostnadsfritt att förnya inskrivningar. Om inskrivningen kan tas bort behöver du inte göra någonting. 

  För dig som vill veta mer

  På vår webbplats har vi har samlat vanliga frågor och svar om förnyelse av inskrivningar. Läs vanliga frågor och svar.

 • Jag vill förnya många inskrivningar

  Offentliga och kommersiella organisationer och företag kan ha ett större antal inskrivna rättigheter. Lantmäteriet erbjuder i samband med förnyelselagen ett särskilt uttag som hjälp.

  Erbjudandet ger dig tillgång till ett särskilt uttag av fastighetsinformation som du beställer hos oss. Efter att du har gått igenom uttaget som vi skickar till dig ska du anmäla om förnyelse. Se processflöde (pdf).

  Beställ uttaget

  Uttaget beställer du genom att skicka in en blankett för beställning, och en blankett för ändamålsprövning. Din beställning ska även innehålla filer med information om vilket område uttaget gäller. Beställningen skickas till oss per e-post. Läs om hur du beställer uttaget samt råd och tips vid beställning (pdf). Beställningen har en startavgift på 750 kronor, därefter tar vi ut en avgift på 800 kronor per påbörjad timme. 

  Anmäl förnyelse

  När du har fått uttaget av fastighetsinformation från oss ska du utreda vilka rättigheter som ska förnyas. Fyll i webbformuläret anmäl förnyelse och bifoga filen som innehåller de inskrivningar som ska förnyas. Det är kostnadsfritt att förnya inskrivningar. Läs mer om förnyelse.

  Har du frågor om förnyelse av inskrivningarna? Då är du välkommen att kontakta vårt Kundcenter.

Dela den här sidan med andra

Öppna data

Ladda ner historiska ortofoton gratis

Nu släpper vi ett rikstäckande lager av historiska ortofoton som öppna data.

Ladda ner bilderna

Spridningstillstånd

Ska du filma eller fotografera från drönare?

Tänk på att du fortfarande behöver spridningstillstånd för att sprida bilder och filmer tagna från luften.

Läs mer och ansök

Kartor

Skriv ut din egen kartbok!

Zooma, panorera, ladda hem och skriv ut din egen kartbok i skala 1:50 000.

Läs mer

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Är det fortfarande aktuellt?
Då kan inskrivningen behöva förnyas senast 2018. Officialservitut berörs ej.

Läs mer

Digitalt först

Smartare samhällsbyggnadsprocess

Se resultatet från Society hack i Almedalen där deltagarna tog sig an utmaningar kring Digitalt först.

Lantmäteriet i Almedalen 2017