På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Fastighetskartan 2013

Visar gränserna rätt?

Kartan uppfattas ibland som exakt och att fastighetsbilden har ett juridiskt bevisvärde. Detta är en missuppfattning och här förklarar vi varför.

Koordinaterna och de knivskarpa linjerna i den digitala fastighetskartan ger ett exakt intryck, men fastighetsgränserna visar inte alltid rätt och de är inte juridiskt gällande. Det innebär att du inte med självklarhet bör utgå från kartans gränser om du vill bygga, avverka skog eller göra andra åtgärder på en fastighet.

Stora variationer i noggrannhet

Fastighetsindelningen i kartan är dagsaktuell, men fastighetsgränserna har kommit till under en lång tidsepok och är framställda med vitt skilda metoder. De gränser som syns i kartan har därför stora variationer i lägesnoggrannhet, från centimeternivå till ett medelfel på tiotals meter. 

Lägst kvalitet förekommer normalt inom landsbygdsområden. Detta beror på att fastighetskartan i många av dessa områden har framställts från analoga kartor med varierande kvalitet. Du kan alltså inte alltid lita på att fastighetsgränserna i den digitala fastighetskartan är korrekta. Enligt gällande lag är det gränsmärket på marken som gäller.

Hur kan du använda Fastighetskartan

Fastighetskartan är lämplig att använda som översikt över alla fastigheter. Du kan se en fastighets ungefärliga läge och se hur den ligger i förhållande till andra fastigheter. Du kan kombinera Fastighetskartan med information från Fastighetsregistret, som uppgifter om ägare, byggnader, adresser och taxering. Du kan också lägga till och koppla egen information till objekt i kartan, eller integrera kartan i ditt eget system. Fastighetskartan innehåller, förutom fastighetsindelningen, även topografi som byggnader, vägar, mark och vatten. Vektorformatet ger dig möjligheter att skräddarsy en mycket detaljrik karta.

Förbättringsarbetet fortsätter

Under sommaren 2011 blev fastighetsindelningen komplett i hela Sverige. Efter avslutad uppbyggnad fortsätter nu arbetet med att komplettera, ajourhålla och kvalitetsförbättra fastighetsinformationen.

  • Så började framställningen av fastighetskartan

  • Vart vänder jag mig i gränsfrågor?

Share this page with others

Maps

Grandma’s Grandad’s Grandad

Our historical maps go back nearly 400 years! Discover our map treasure for free.

Historical maps

Your future with us!

Work for us

Job opportunities such as accountants, lawyers, system developers, engineers, communicators and of course Land Surveyors.

Your future with us

Geolex - metadata

Enklare att hitta den bild du söker

Förminskade bilder, så kallade tumnaglar, gör det enklare att hitta flygbilder och ortofoto i GeoLex.

Se mer i GeoLex

Beställ geodata

Vill du beställa geodataprodukter?

Fastighetsinformation och geografisk information, t.ex. flygbilder, direkt från oss eller våra återförsäljare.

Beställ geodata

Villkor och avgifter

Vill du använda våra geodataprodukter?

Se vad som gäller för olika användningsområden.

Läs om villkor och avgifter