Designprinciper

Säkert, snabbt och tillgängligt om platsen och ägandet. Lantmäteriet säkerställer Sverige - Vi kartlägger verkligheten, sätter gränserna och säkrar ägandet. Detta är en förutsättning för en fungerande ekonomi och ett fungerande samhälle – idag och i morgon. Grunden till ALLT om man så vill. 

Därför är det av avgörande betydelse att det är lätt att förstå och ta del av Lantmäteriets information, service, uppdrag och processer. För de allra flesta är Lantmäteriets digitala kanaler viktiga kontaktvägar till myndigheten och kraven på våra digitala gränssnitt och kontaktytor är därför höga.

Hur besökarna upplever de digitala kanalerna beror på flera saker, men en hörnsten är design och tillgänglighet – att den upplevs som konsekvent och sömlös och ger en enhetlig användarupplevelse som underlättar användbarheten.

Vårt designsystem utgår från användaren och de olika förutsättningar och behov som finns. Det ska effektivt bidra till att våra olika digitala kanaler har ett enhetligt uttryck och att information och innehåll presenteras på ett tydligt och begripligt sätt.

Vi utgår från A.L.L.T detta i vårt arbete med gränssnittsutveckling på Lantmäteriet:

  • Användarens fokus
  • Lagom och relevant
  • Lätt att göra rätt
  • Tillgängligt

Användarens fokus

Designen utgår från användarens behov och situation. Vi behöver fokusera på användarna och ta deras perspektiv när vi jobbar i designprocesser och genomför förbättringsarbeten. Det innebär att vår design är tydlig, inkluderande och förmedlar trygghet och säkerhet.

Viktiga ledord: tydligt, tryggt, säkert, kompetent, förtroendeingivande.


Lagom och relevant

Designen underlättar för användaren att ta till sig lagom mycket innehåll utifrån sina behov och förväntningar. Försöker vi visa eller säga allt på en gång, går inget fram. Användarupplevelsen underlättas av att innehållet är enkelt och lättförståelig.

Designprincipen relaterar till olika områden: Det kan handla om innehållet (till exempel språkhantering), men det handlar också om vilket visuellt stöd vi kan använda för att användaren ska uppleva att den får rätt information i rätt läge.

Viktiga ledord: överskådligt, pedagogiskt, förutsägbart, tillgängligt.


Lätt att göra rätt

Designen guidar användarna effektivt genom hela användarresan och hjälper dem att förstå, starta, kontrollera och följa upp sina ärenden hos Lantmäteriet.

Oavsett vilken förkunskap och digital mognad användarna har så kommer de behöva guidning in till de olika gränssnitten och i användandet av dem. Vi vill minimera situationer där användarna gör fel men även fånga upp i fall de har gjort ett misstag - det ska vara enkelt att ångra sina beslut.

Viktiga ledord: enkelt, tillgängligt, förutsägbart, tydligt, bekräftande, lättbegripligt, logiskt, snabbt.


Tillgängligt

Designen är inkluderande. Den är tillgänglig utifrån gällande regelverk och tydlig i allt från funktionalitet till uttryck. Alla användare oavsett individuella förutsättningar kan ta del av hela Lantmäteriets erbjudande. Det underlättar förståelse och bygger tillit för Lantmäteriet som myndighet.

Vi behöver säkerställa att alla användare oavsett individuella förutsättningar kan ta del av innehållet inom de olika digitala gränssnitten. Tillgänglighet är en grundläggande del när vi tar fram användarvänliga gränssnitt, alla användare kan dra nytta av att digital offentlig service är tillgänglig. Vi behöver ta hänsyn till gällande regelverk.

Viktiga ledord: möjligt att uppfatta, hanterbart, begripligt, robust, pålitligt, säkert.

Contents of this page may be automatically translated, we take no responsibility for the accuracy of the translation. Feel free to contact our customer support centre if you have any questions.

Read more about our website