Contents of this page may be automatically translated, we take no responsibility for the accuracy of the translation. Feel free to contact our customer support centre if you have any questions.
Den 12 juni 2024 höll Lantmäteriet ett digitalt informationsmöte kring förändringar i avtal med kommuner. Ta del av det inspelade mötet på sidan samt svar på de frågor som ställdes i direktsändningen.
Informationsmöte 12 juni 2024
Frågorna nedan ställdes i direktsändning på den informationsträff som hölls den 12 juni 2024. Lantmäteriet besvarar även vissa av frågorna i den inspelande sändningen i spelaren ovan.
För frågor som rör den särskilda händelse och påverkan på vissa av Lantmäteriets tjänster hänvisar vi till den särskilda informationssidan:
Information om nedstängda eller begränsade digitala tjänster
Questions and answers
Lantmäteriet utreder hur dessa ska ajourhållas.
Årsavgiften för Geodatasamverkan kommer att sänkas för alla (kommuner och statliga myndigheter) p.g.a. att vissa geodataprodukter blir avgiftsfria enligt krav i genomförandebestämmelsen för HVD.
Det sker i samverkan mellan kommuner och Lantmäteriet genom samverkansavtal, Lantmäteriet har inte något annat författningsstöd.
Lantmäteriet har bara fört dialog med regeringen om täckning för de kostnader Lantmäteriet har. Det intäkter som kommunerna tappar vid eventuell försäljning av information hanteras inte av Lantmäteriet. Detta har informerats i samverkansmöten mellan Lantmäteriet och SKR.
Ja vi behöver anpassa verksamheten till den finansiering som finns.
Kvar i Geodatasamverkan blir bl.a. Swepos Nätverks-RTK, visningstjänster, en stor del av fastighetsinformationen (förutom adress, byggnad och fastighetsområde/beteckningar), sjökort från Sjöfartsverket. Exakt vilka geodataprodukter som blir kvar kommer att publiceras i september i år, i samband med att årsavgiften för 2025 publiceras.
Ja, ersättning kommer att finnas i avtalen om kvalitetsutveckling med KLM kommuner.
Denna fråga hanteras inom ramen för den särskilda händelse som påverkat akt direkt
Kommunernas information är till nytta i hela samhället vilket ger hög kvalitet och aktuell information som är användbar för olika verksamheter både inom kommunen och i samhället.
Som exempel:
- Räddningstjänsten använder adress- och byggnadsinformation samt kartor genom en standardiserad och sammanslagen leverans som täcker flera kommuner.
- Många kommuner använder Lantmäteriets fastighetsavisering, som innehåller adress- byggnads- och fastighetsinformation, i den kommunala verksamheten och i egna produkter.
- Mindre kommuner använder Lantmäteriets flygbilder/ortofoto för att minska egen kommuntäckande flygfotografering.
Vi behöver hitta nya finansieringsmodeller för att upprätthålla kvalitet på geodata när möjligheten att ta ut avgift för användningen inte finns. Lantmäteriet har i slutrapporten ”Förslag till färdplan för att fortsätta digitalisera samhällsbyggnadsprocessen” bett regeringen om ett uppdrag för att se på nya hållbara finansieringsmodeller för geodata.
Ingen ersättning utgår för ABT-avtalet
Ja, det finns en risk. Det är upp till varje kommun att värdera alternativa källor till geodatasamverkan.