På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

GPS och satellitpositionering

Satellitpositionering omfattar de metoder och tekniker som används för att bestämma en punkts läge genom avståndsmätning mot flera satelliter.

De satellitsystem som används för detta ändamål går under samlingsnamnet GNSS, Global Navigation Satellite Systems, där GPS är det bäst kända exemplet. Satellitpositionering och GNSS-mätning används ofta som synonyma begrepp.

Vad behöver man?

För satellitpositionering krävs fri sikt och en så kallad GNSS-mottagare, vilket är en särskild utrustning för att kunna ta emot radiosignaler från ett eller flera GNSS. GNSS-mottagare finns i många olika utföranden och prisklasser. Enklare och billigare mottagare används till exempel i bilnavigeringssystem och smartmobiler, medan mer avancerade mottagare används vid hus- och vägbyggen och andra produktionstillämpningar med höga precisionskrav. För att öka precisionen och tillförlitligheten kombineras ofta GNSS med markbaserade stödsystem, till exempel SWEPOS.

Hur fungerar det?

Grundprincipen för alla GNSS-mottagare är densamma. De kodade radiosignaler som sänds ut från satelliterna jämförs med identiska signaler som genereras i själva mottagaren vid samma tidpunkt.

Schematisk bild av principen för kodmätning.

Illustration av principen för kodmätning.

Den uppmätta skillnaden mellan mottagen och genererad signal kan översättas till en tidsskillnad som ger information om hur lång tid det tog för signalen att nå fram till GNSS-mottagaren. Och i och med att både tid och hastighet (det vill säga ljusets hastighet) är kända kan sträckan mellan satellit och GNSS-mottagare räknas ut. Ett slags avancerat måttband alltså!

GNSS-satelliterna befinner sig i på förhand kända banor runt jorden och är vid varje tidpunkt kända i ett globalt referenssystem. Genom att mäta avståndet till flera satelliter kan GNSS-mottagarens läge därför bestämmas i samma referenssystem. Information om GNSS-satelliternas positioner skickas ut i satelliternas så kallade navigationsmeddelande tillsammans med status- och tidsangivelser.

Här kan du läsa mer om de vanligaste metoderna för GNSS-mätning.

Interaktiva tjänster

Här hittar du tjänster med anknytning till GPS. Du kan bland annat transformera koordinater.

Share this page with others

Maps

Grandma’s Grandad’s Grandad

Our historical maps go back nearly 400 years! Discover our map treasure for free.

Historical maps

Your future with us!

Work for us

Job opportunities such as accountants, lawyers, system developers, engineers, communicators and of course Land Surveyors.

Your future with us

Handbok i mät- och kartfrågor

Ny version 2017

De nya dokumenten finns nu tillgängliga för gratis nedladdning.

Aktuella HMK-dokument