På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

GPS och geodetisk mätning

GPS och geodetisk mätning

Geodetisk mätning handlar om att mäta in eller sätta ut punkter på marken med hög noggrannhet. I det arbetet är GPS och andra satellitbaserade system viktiga hjälpmedel.

Här kan du lära dig mer om geodesi. Du får också råd och stöd kring frågor som rör geodetisk mätning och GPS.

Geodetisk mätning är grundläggande vid till exempel projekteringen av ett bygge, vid ledningsarbeten eller när en väg eller järnväg ska anläggas. Punkternas läge bestäms med hög precision, antingen i förhållande till varandra eller i ett referenssystem.

Idag sker mycket av mätningen med hjälp av GPS och andra satellitbaserade system, som ryska Glonass eller europeiska Galileo. Ett samlingsnamn för dessa system är GNSS, Global Navigation Satellite Systems.

SWEPOS ger noggrann positionering

Lantmäteriet driver och utvecklar SWEPOS®, ett svenskt nätverk av fasta referensstationer. Tillsammans med användarnas GNSS-mottagare ger nätverket möjlighet till navigeringsstöd och noggrann positionering.

Dela den här sidan med andra

Ny geoidmodell

SWEN17_RH2000

Nu kan du ladda ner den nya geoidmodellen SWEN17_RH2000.

Läs mer

Handbok i mät- och kartfrågor

Ny version 2017

De nya dokumenten finns nu tillgängliga för gratis nedladdning.

Aktuella HMK-dokument