På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Geodata för blåljus

Geodata för blåljus

Kartor och andra geodata är ett viktigt redskap för ambulanspersonal, brandmän och poliser. Många skulle behöva ett bättre kartstöd än vad man har idag. Lantmäteriet arbetar för att underlätta tillgången till nationell kartinformation för blåljusaktörer.

Blåljusaktörerna har idag inget gemensamt kartstöd. Många av de enskilda aktörerna har inte möjlighet att hålla de resurser och den kompetens som krävs för att hitta rätt geodata och veta hur de ska användas.

Målsättningen med arbetet är att förbättra förutsättningarna för alla blåljusaktörer att få tillgång till gemensamma geodata med hög kvalitet och aktualitet. 

Aktuellt 2017 är fortsatt arbete för att tillsammans med Trafikverket ta fram en gemensam bakgrundskarta. Som ett allra första steg erbjuds blåljusaktörerna en testlicens för att prova och utvärdera visning samt nedladdning av rasterkartor från Lantmäteriets tjänst Topografisk webbkarta Visning.
Dessutom får ambulans- och räddningstjänstverksamheter avgiftsfri tillgång till ett urval av geodataprodukter.

Under hösten 2017 öppnas möjlighet för alla kommuner att göra Blåljuskollen för att utvärdera sitt eget arbete med att leverera viktiga data till våra nationella geodata.

Bakgrunden till arbetet finns delvis i två projekt som bedrivits av Lantmäteriet i samverkan med myndigheter, kommuner och blåljusaktörer. Här hittar du information från projekten.

Dela den här sidan med andra

Svensk geoprocess

Slutspurt inför version 3.0

Ett intensivt arbete pågår inför lanseringen den 1 november av geodataspecifikationer, version 3.0.

Läs mer i nyheten

Svensk geoprocess

Standarder är viktigt

Rapport från VIS-GIS-träff i Värmland den 6 september.

Läs mer...

Kommunsamverkan

Ny samverkansmodell samt uppsägning av kommunavtal från 1 januari 2018.

Läs nyheten

Samverkan

Geodata för Blåljus

Tillgången på geodata i Sverige är större än någonsin, ändå har många blåljusaktörer dåliga kartor.

Läs mer om projektet

Handbok i mät- och kartfrågor

HMK-nytt

Redovisar mindre justeringar som inte medför versionsändring i dokumenten.

Läs om HMK-nytt