På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Geodata för Blåljus

Geodata för Blåljus

För ambulanspersonal, brandmän och poliser är kartan ett viktigt redskap. Det handlar om att snabbt kunna nå platsen där det händer, när det händer. Tyvärr är det alltför ofta brister i det kartstöd man har och det får ibland allvarliga konsekvenser.

Exempel på insatser som försvåras av dåliga data      

Ett samverkansprojekt har under 2014 och 2015 arbetat med frågan – Hur förser vi samhällets blåljusaktörer med ett gemensamt kartstöd? Läs mer om resultatet och projekthistorik.

Arbetet för ett bättre kartstöd för Sveriges blåljusaktörer fortsätter

Lantmäteriet har tagit initiativ till ett nytt projekt för att i fortsatt samverkan ta fram en Blåljuskarta - ett anpassat dataset med adress- och kartinformation från Lantmäteriet kombinerat med information om vägar och järnvägar från Trafikverket. Syftet är att underlätta för blåljusaktörerna att välja ett bättre gemensamt kartstöd och därmed öka möjligheterna att i samarbete kommunicera kring samma, gemensamma kartbild med aktuella data.

Projektet har beviljats finansieringsstöd ur MSB:s 2:4-anslag för krisberedskap.

Läs mer om gemensam blåljuskarta.

Även arbetet med att stärka insamlingsprocessen fortsätter i anslutning till ordinarie samverkan mellan kommunerna, Lantmäteriet och Trafikverket

Via ordinarie nätverk och deltagande på konferenser och seminarier fortsätter vi sprida resultaten till våra två målgrupper, aktörer i datainsamlingen respektive blåljusaktörerna och deras leverantörer av stödsystem. Vi hänvisar alltid hit till webbplatsen där all information finns samlad.

Informationsbroschyr om blåljussamarbetet (pdf)

Dela den här sidan med andra

Svensk geoprocess

Geodataspecifikationer på remiss

Från 15 juni till 15 september kan du lämna synpunkter på dokumenten.

Läs nyheten

Handbok i mät- och kartfrågor

HMK-nytt

Redovisar mindre justeringar som inte medför versionsändring i dokumenten.

Läs om HMK-nytt

Samverkan

Geodata för Blåljus

Tillgången på geodata i Sverige är större än någonsin, ändå har många blåljusaktörer dåliga kartor.

Läs mer om projektet