På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Geodata för blåljus

Geodata för blåljus

Kartor och andra geodata är ett viktigt redskap för ambulanspersonal, brandmän och poliser. Många skulle behöva ett bättre kartstöd än vad man har idag. Lantmäteriet arbetar för att underlätta tillgången till nationell kartinformation för blåljusaktörer.

Blåljusaktörerna har idag inget gemensamt kartstöd. Många av de enskilda aktörerna har inte möjlighet att hålla de resurser och den kompetens som krävs för att hitta rätt geodata och veta hur de ska användas.

Målsättningen med arbetet är att förbättra förutsättningarna för alla blåljusaktörer att få tillgång till gemensamma geodata med hög kvalitet och aktualitet. Bakgrunden till arbetet finns delvis i två projekt som bedrivits av Lantmäteriet i samverkan med myndigheter, kommuner och blåljusaktörer. Här hittar du information från projekten.

Arbetet framåt

Ett första steg är att skapa en gemensam bakgrundskarta för blåljusverksamheter som grund för en effektiv kartförsörjning och ett effektivt samarbete blåljusaktörer emellan. Den gemensamma bakgrundskartan ska bygga på Lantmäteriets nationella kartinformation (Topografisk webkkarta Visning) och Trafikverkets nationella väg- och järnvägsdata och utvecklas i ett samarbete mellan myndigheterna.

Under hösten 2017 har Blåljusaktörer möjlighet att teckna en testlicens för att prova och utvärdera visning samt nedladdning av kartbilder från Lantmäteriets tjänst Topografisk webbkarta Visning.

För att underlätta tillgången till enhetliga och aktuella datamängder erbjuder Lantmäteriet avgiftsfri tillgång till ett urval av geodataprodukter för ambulans- och räddningstjänstverksamheter.

Alla kommuner har nu möjligt att göra Blåljuskollen för att utvärdera sitt eget arbete med att leverera geodata som är viktiga för blåljusaktörer.

Dela den här sidan med andra

SAMVERKAN

Nya testdata

Nya testdata för fyra teman från Svensk geoprocess, bygger på data från Mölndals kommun.

Läs mer och ladda hem

Handbok i mät- och kartfrågor

Ny version 2017

De nya dokumenten finns nu tillgängliga för gratis nedladdning.

Aktuella HMK-dokument

Samverkan

Geodata för Blåljus

Tillgången på geodata i Sverige är större än någonsin, ändå har många blåljusaktörer dåliga kartor.

Läs mer om projektet