På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Svensk geoprocess

Svensk geoprocess är ett samverkansprojekt mellan Sveriges kommuner, SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Lantmäteriet som syftar till att förenkla användningen av geodata för så många av samhällets aktörer som möjligt.

Enhetliga geodata effektiviserar beslutsprocessen

Målet är att bidra till enklare och effektivare myndighetsutövning för till exempel planarbete, fastighetsbildning och bygglovshantering, miljö- och krisarbete samt infrastrukturbyggande.

Det finns idag inte någon gemensam datastandard och inte heller någon enhetlig datamängd för geodata. Till projektets huvuduppgifter hör att i samverkan utarbeta enhetliga geodataspecifikationer för vissa utvalda teman samt att skapa effektivare arbetsprocesser mellan främst kommunerna och Lantmäteriet. 

Projektet ska möjliggöra enhetliga leveranser av geodata oavsett administrativa gränser och förtydliga vem som gör vad. I arbetet ingår att för respektive tema beskriva hur samverkan avseende insamling, lagring och tillhandahållande ska gå till.

Samverkansprojektet ska också påskynda och stödja införandet av de enhetliga referenssystemen SWEREF 99 och RH 2000.

Klicka här för att komma till Demomiljöer

E-post till Svensk geoprocess

Dela den här sidan med andra

Bollen i rullning...

vi möter användarna

Den 8:e september gick startskottet för Svensk geoprocess regionala träffar som ska äga rum runt om i landet.

Läs om första träffen

Svensk geoprocess

Nu tar samverkansarbete vid - för att förvalta och utveckla projektresultaten.

Läs hur vi jobbar vidare