På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Handböcker

Här finns de senaste versionerna av de handböcker som behövs för ajourhållning av Byggnader, Adresser och Lägenheter (BAL) samt övrig topografi.

Standard Belägenhetsadress– nedladdning utan kostnad

SIS, Swedish Standards Institute, har under början av 2017 givit ut en handbok (SIS TR 33:2017) om hur man utformar enhetliga belägenhetsadresser. Denna handbok utgår från standarden för belägenhetsadresser, SS 637003:2015, som reviderades och publicerades 2015. Handboken har arbetats fram av Lantmäteriet, PostNord Sverige AB, Södertälje kommun, Järfälla kommun, Sveriges kommuner och landsting (SKL), Institutet för språk och folkminnen samt Bring City Mail.

Lantmäteriet och SIS har slutit ett avtal som innebär att alla svenska geodatastandarder och handböcker samt de mest efterfrågade ISO-standarderna inom geodataområdet kan laddas ner utan kostnad av företag, myndigheter och organisationer som är verksamma inom Sverige. Detta innebär att kommuner har möjlighet att ladda ner standarden och handboken som behandlar belägenhetsadresser utan kostnad. Via denna länk får du inloggningsuppgifter till tjänsten där standarderna går att ladda ner.

Dela den här sidan med andra

Support och rådgivning

Vi svarar på frågor om:

Byggnader, Adresser, Lägenheter och Topografi.

Kontakta BAL-supporten

Ajourhållningsstöd

Applikationen LINA används för att registrera information om byggnader, adresser och lägenheter

Läs mer på LINAs sida