På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Yaser från Syrien rättar svenska kartan

Det är viktigt att skilja på åker, väg eller stig. Därför lägger Lantmäteriet ned tid och möda på att rätta kartor från otydligheter och fel. Trettioårige Yaser Hammoush från Syrien var ingenjör med inriktning på topografi i hemlandet. Nu har han fått sitt första svenska sommarjobb på Lantmäteriet i Gävle, med att ta bort felaktigheter.

Sverige är olikt Syrien på många sätt.

– Men kunskap är kunskap, oavsett var du befinner dig. Jag och min pappa drev egen firma i tolv år med inriktning på geografisk information. Jag har också jobbat som konsult med inriktning på fysisk planering vid gruvbrytning och byggprojekt både hemma och utomlands, även med autocad-programmering och annat i den vägen, säger Yaser.

Frihet – och vikingar

Vägen till Sverige har gått via Libanon, Egypten, Jordanien och Turkiet. Hur är det att komma från Mellanöstern till Sverige?

– Jag gillar det! Ända sedan jag var barn har jag haft en dröm om att få se Sverige. Jag läste massor av historia och älskade berättelserna om vikingar. Vikingarna fascinerar mig fortfarande men framför allt gillar jag att här finns frihet och demokrati.

– I Syrien var det omöjligt för mig att uttrycka mig, säga och göra vad jag ville. Jag var alltid tvungen att se upp. Oavsett om vi talar före eller efter kriget. Syrien är ett underbart land med enorm potential, men med fantastiskt mycket ofrihet och byråkrati. Jag har trots allt en förhoppning om att det ska bli bra, men knappast inom de närmaste fem åren.

Yaser Hammoush
Yaser Hammoushs praktik ledde till hans första "riktiga jobb" på Lantmäteriet. Målet är att ta sig in på
den svenska arbetsmarknaden. – Allt går om man vill, säger han.

Stelbent arbetsmarknad

Att hitta jobb är bra mycket mer komplicerat än vad han är van vid, och han bor fortfarande med sin fru och fyraåriga dotter hemma hos vänner. Ett eget hem är överst på önskelistan.

– Därför är jag mycket glad över vikariatet och hoppas att det kan leda vidare. Min fru är jurist, men har jobbat mycket med HR och affärsjuridik så jag tror att det kan lösa sig även för henne. Vi är lyckliga här och övertygade att allt går om man vill, säger Yaser Hammoush.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.