På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Växla ner i karriären? Paul gjorde tvärtom

Paul Sjögren har flera gånger bytt inriktning under sina år på Lantmäteriet. När 60-årsstrecket närmade sig så växlade han om igen – den här gången genom att gå in i en chefsroll.
–För mig har det inte passat tidigare. Nu kändes det helt rätt eftersom jag fick lite tid över när barnen blivit stora och flyttat hemifrån, säger Paul Sjögren, funktionschef på Fastighetsbildning i Malmö.

När vi pratas vid i telefon är det första arbetsveckan efter semestern. Paul säger själv att han är en expert på att vända på dygnet under ledigheten, särskilt regniga dagar då det är lockande att stanna kvar i sängen och läsa tidningen. Men det är med gott humör som han berättar om sin bakgrund inom Lantmäteriet och vad som fick honom att gå in i arbetsledande befattning. Det var nämligen vad Paul gjorde den 1 januari 2013, vid en ålder då det förmodligen är vanligare att börja tänka på att växla ner inför pensionen än att växla upp i yrkeskarriären.

–Det som triggade igång tankarna på att bli ledare var att det fanns ett intresse från arbetsledningen att samordna mätningen inom enheten. Vi började diskutera, jag hade idéer och på så sätt blev jag inblandad, berättar Paul Sjögren som var en av mätingenjörerna på Malmökontoret.

Beslut som krävde betänketid

Gruppen hade känt att de hade hamnat lite i skymundan och ville höja mätingenjörernas status. De hade noga pratat igenom vad som borde göras och ansåg att mätingenjörerna borde hållas samman i den nya organisationen. När man sedan sökte en chef så var det en tjänst som Paul sökte och sedan fick.

Har det blivit som du tänkte och hoppades?

–Absolut! Jag tror att det var bra att jag var med redan från början. Sedan har jag ju jobbat i många år med de som jag skulle leda. Det var väl det stora och där jag behövde lite betänketid, att fundera över hur det skulle fungera, säger han.

Det var en ny organisation som skulle sjösättas men arbetsuppgifterna var desamma och de kunde han. Frågan var om organisationen skulle accepteras av alla.

Idag är han glad över att eventuella farhågor kom på skam. Eftersom de pratat ihop sig innan blev det aldrig några problem.

Trygghet i "ny som chef"-kurs

Han har blivit väl accepterad av kollegorna i sin chefsroll och har alltid känt ett bra stöd från ledningen. Han har också gått en "ny som chef"-kurs och menar att uppdraget kräver kunskap som man inte klarar sig utan. Det har också varit en fördel att ha kunnat prata med kollegor i samma situation.

Så vilka egenskaper tycker du att det är viktigt att ha som chef?

–Jag är en ganska öppen person som tar diskussioner direkt och vi har högt i tak i grupp och det tycker jag är viktigt. Vi får ut information snabbt till medarbetarna.

Att han dessutom sitter tillsammans med de andra i kontorslandskapet gör att kontakten är nära.

Vilket tips vill du ge till andra som funderar över en chefsroll?

–Jag började som projektledare och då slipper du personalansvaret. Det kan vara ett sätt att se om man kan hålla ihop arbetsuppgifter och om det är något som passar.

–Ett annat tips är att ta upp frågan i ett medarbetarsamtal. Ett alternativ kan också vara att vikariera som funktionschef. Det är ett bra sätt att känna sig för, menar Paul.

Paul Sjögren
Paul Sjögrens stora intresse är hästar. Här är han med det senaste tillskottet i stallet; Menthos.
Foto: privat

Erfarenheten är en fördel

Själv började Paul på Lantmäteriet 1979, direkt efter utbildningen, och har jobbat med bland annat flygbilder och kundanpassningar av allmänna kartor. Han har alltid uppskattat möjligheten att kunna byta inriktning utan att behöva byta arbetsgivare. Det är Lantmäteriets styrka som en stor myndighet med många kontor i landet.

Erfarenheten från arbetslivet har han haft användning av i sin nya roll. Och han ångrar inte att han tog steget för två och ett halvt år sedan.

–Det är många förändringar på gång och då är det roligt att få en inblick i vad som händer och vara inblandad. När du ser att det som sjösätts också fungerar så är det något du kan leva på ett bra tag.

Fakta
Namn: Paul Sjögren
Ålder: 60 år
Bor: Kungshult mitt i Skåne, på en gård med hästar
Familj: Hustru, två vuxna döttrar, tre barnbarn
Yrke: Funktionschef på fastighetsbildning i Malmö
Intressen: Det är hästarna. Båda döttrarna tävlar och då är jag alltid med.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.