På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 
[2015-03-17]

Varningstjänst baserad på Lantmäteriets data vann Hack for Sweden

Efter 24 timmars hackande stod laget bakom tjänsten Varsko som vinnare av Hack for Sweden Award. Tjänsten kan genom SMS, mejl eller sociala medier informera den enskilde om nationella olyckor och katastrofer på kommunal- eller länsnivå. Inte mindre än sju appar byggde på Lantmäteriets data, inklusive det vinnande bidraget.

– Det har varit väldigt spännande och roligt att följa alla lag och se hur deras tjänster och idéer vuxit fram de senaste 24 timmarna. De som går härifrån är trötta men glada, säger Anders Lagerqvist, Lantmäteriet, som drivit projektet.

Hack for Sweden har skapats för att synliggöra och popularisera myndighetsdata. Närmare nittio deltagare från hela Sverige har de senaste 24 timmarna hackat med målet att skapa innovativa tjänster eller appar som kan komma allmänheten till del.


Erik Sandrén, Emma Melander, Olivia Kassander och Johan Holmlund (Bortalaget), vinnare av Hack for Sweden Award 2015 för webbtjänsten Varsko.se.

Under helgen har det funnits personal på plats från alla 20 medverkande myndigheter för att stötta, hjälpa och guida lagen genom all myndighetsdata.

Bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister Mehmet Kaplan var också där, för att dela ut förstapriset Hack For Sweden Award. Nu väntar en resa till San Francisco och Silicon Valley med ett besök på Cisco för de fyra segrande studenterna från Linköpings universitet: Johan Holmlund, Emma Melander, Olivia Kassander och Erik Sandrén.

Vinnarna i alla kategorierna:

  • Hack for Sweden Award: Tjänsten Varsko som genom SMS, mejl eller sociala medier informerar den enskilde om nationella olyckor och katastrofer i relevant kommun eller län. Privatpersoner kan också rapportera in iakttagelser.
  • Bästa visualisering: För ett tillägg till webbläsaren som ger användaren områdesdata när man söker nytt boende.
  • Bästa affärsnytta: Appen artDex som ska uppmuntra ungdomar och barn att genom ett spel upptäcka och rapportera djur de ser i naturen.
  • Bästa nytta för allmänheten: Tjänsten dödsorsak.se som ska öka medvetenheten hos svenskarna av vad man faktiskt dör av.
  • Juryns specialpris för teknisk höjd: Sök och analystjänsten Fråga Sverige som på ett enkelt sätt synliggör många myndigheters data genom en enkel sökning.

Vill du se mer från Hack for Sweden?

Se filmer från söndagens presentationer på Hack for Swedens youtube-kanal, och få en snabb överblick av alla lag, eller besök webbplatsen hackforsweden.se.

facebook.com/hack4sweden
twitter.com/hackforsweden #hack4swe
youtube.com/user/hackforsweden

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.