På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Utvecklingstakten på den svenska fastighetsmarknaden avtog under tredje kvartalet

Villapriserna fortsätter att öka men antalet försäljningar av småhus har minskat under årets tredje kvartal. Antalet nybildade fastigheter och inteckningsbeloppen fortsätter att öka, men inte i samma takt som tidigare. Det visar Lantmäteriets rapport Fastighetsfakta.

Foto på trädgård med höstfärgerFastighetsmarknaden i Sverige är fortfarande stark men utvecklingstakten avtar jämfört med föregående kvartal. Lantmäteriets sammanställning visar att utvecklingen på fastighetsmarknaden har varit fortsatt stark när det gäller parametrarna prisutveckling och antal nybildade fastigheter. Priserna på småhus har ökat med tre procent som ett genomsnitt i landet under tredje kvartalet, och mängden nybildade fastigheter har ökat med fyra procent. Däremot såldes tio procent färre småhus i Sverige fram till slutet av tredje kvartalet 2016 jämfört med samma period 2015.

- Vi ser en fortsatt positiv utveckling av fastighetsmarknaden men inte i samma takt som vi har sett tidigare. I fjol låg siffrorna på 10-13 procent gällande ökningar i både pris och nybildningar, något som nu har minskat, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Inget län i Sverige har ökat antalet försäljningar av småhus under det tredje kvartalet. I Blekinge län stod utvecklingen still, men i övriga län har antalet försäljningar minskat. Mest minskade försäljningen i Västmanlands län, där den backade med 39 procent.

Västra Götaland utmärker sig

Västra Götalands län har jämförelsevis haft en fortsatt stark utveckling sett till mängden nybildade fastigheter och sålda småhus. Där nybildades flest antal småhus under årets tredje kvartal, 1 735 stycken, samt såldes flest, 2 960 stycken.

Inteckningsbeloppen ökar i storstäderna

Det totala inteckningsbeloppet har ökat med 278 miljarder kronor eller motsvarande 5,7 procent jämfört med september 2015. Ökningstakten har däremot minskat jämfört med föregående kvartal.

- De län där inteckningsbeloppen har ökat mest är inte oväntat de som även innehåller landets största kommuner. Stockholms län har störst ökning medan Gotland är det län där inteckningarna har ökat minst, säger Dennis Lindén, ekonomichef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Av det totala beloppet för inteckningar, 4,9 biljoner kronor, står Stockholm län, Västra Götaland och Skåne tillsammans för 2,8 biljoner kronor, vilket motsvarar närmare 60 procent av totalbeloppet.

Lantmäteriet, som ansvarar för det officiella fastighetsregistret, presenterar varje kvartal fakta och grafik över Sveriges småhusmarknad utefter län. Detta sammanställs i Fastighetsfakta som publiceras på Lantmäteriets hemsida.

För mer information om Lantmäteriets statistiksammanställning, ladda ner rapporten Fastighetsfakta Q3:2016 här.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.