På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Uppskattad Kosovoinsats

Det var på håret att Helen Eriksson kunde fira midsommarhelgen hemma i Kiruna. Veckan innan spenderades i Pristina, Kosovo, där systemutvecklaren hjälper länderna på Balkan att harmonisera geografiska data så de stämmer överens med EU:s Inspire-direktiv (Infrastructure for Spatial Information in Europe).

– Det var inte länge sedan länderna var i krig. Nu sitter representanter i samma rum och harmoniserar data och hjälper varandra. Det känns hoppfullt, säger Helen Eriksson som arbetar på Geodatadivisionen i Kiruna.

Insatsen i Kosovo är en del i Impuls-projektet där Lantmäteriet samverkar med Sida och åtta organisationer från sex länder på västra Balkan. Avtalet skrevs i fjol sommar och det fyraåriga projektet handlar om Spatial Data Infrastructure, SDI. Mottagarländerna är Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien.

Hemläxa för deltagarna

För Helens del började projektet i januari med en workshop i Sarajevo. För deltagarna var det en introduktion i Inspires metoder, där de också fick se verktygen för harmonisering av data för att förstå hur de fungerar. Nu när gruppen, som består av omkring 15 personer, samlades igen i Pristina så förväntades de ha jobbat på hemmaplan.
– De fick i hemläxa att mappa och transformera sina data, med hjälp från oss, berättar Helen.
– Inför den här workshopen har vi skickat frågor om hur det går och vilka gemensamma problem som finns, som vi ska försöka lösa så vi kan fortsätta arbeta. Nu kommer ett nytt tema med höjddata, vilket blir nästa steg. 

Intensiva dagar

Det är alltså ett intensivt arbete som krävs både inför en workshop och under de dagar den pågår. Helen åkte till Pristina på måndagen i midsommarveckan och tog flyget hem på torsdagen. Till Kiruna kom hon på midsommaraftonens morgon.

Så mycket tid för att se annat än konferensrum finns inte under en insats. I Sarajevo hann hon utforska lite av omgivningarna – åtminstone runt hotellet.

Det intensiva arbetet är ingenting som skrämmer Helen som tidigare jobbat i flera EU-finansierade projekt och vet vad det handlar om. Hon kom till Lantmäteriet 2001 och redan efter fyra år involverades hon i det första EU-projektet.  Hon har dessutom arbetat mycket med dataharmonisering och hjälpt svenska myndigheter med liknande saker.

Ett steg mot EU-medlemskap

Att hjälpa länderna på västra Balkan i deras strävan att implementera Inspire-direktiven ser hon som en viktig uppgift. Målet är att främja uppbyggnaden av SDI vilket i sin tur ska leda till en gynnsam miljö för exakta, välstrukturerade och tillgängliga data för lokala, regionala och statliga myndigheter. Det är ett steg i ländernas strävan att uppnå EU-medlemskap.
En utmaning är att det är åtta olika myndigheter inblandade i en region där det råder politiska spänningar. Trots det kan deltagarna diskutera och jobba tillsammans i arbetsgrupper.   

Ger det dig något personligen att delta i projektet?

– Det är så klart skojigt att lära känna människor från andra länder och Balkan är inte ett område som man annars besöker så ofta, säger Helen.
– Det känns också roligt eftersom alla uppskattar att vi är där och vill verkligen lära sig.
För Helen återstår två veckors arbete efter insatsen i Kosovo, därefter blir det semester.

Vad händer framöver, blir det fler resor?

– Det blir det, i slutet av september är det inplanerat en Impuls-vecka i Montenegro. Och jag tycker att det är roligt, trots att det krävs mycket förberedelser.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.