På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Upplev Gamla Uppsala med ny app

Här finns ett av Skandinaviens mest spännande kungsgårdsområden från järnåldern. Men även många hus och andra monumentala byggnadsverk. Gamla Uppsala är ett av Sveriges mest omtalade fornlämningsområden, bland annat känt för ett stort antal gravhögar och för att ha varit ett huvudsäte för kungar. Nu har det blivit möjligt att själv promenera omkring i området och se hur det såg ut på Vendeltid under yngre järnåldern.

Daniel Löwenborg visar appen på en läsplatta utomhus

I slutet av augusti lanserades nämligen appen "Augmented history – Gamla Uppsala", som är tänkt att visualisera ett stycke historia och ge en upplevelse utöver den vanliga. Det är med utgångspunkt i vetenskapliga landvinningar som forskare från Uppsala universitet tillsammans med speldesigners och programmerare har utvecklat denna nedladdningsbara app. Med en kombination av 3D-grafik, gps-, kompass- och gyrofunktionen i smartphones och surfplattor är det möjligt att röra sig i historiska tider och platser.

–Syftet är att höja upplevelsen av ett besöksmål, men även stärka intrycken och förmedla forskningsresultat, säger Daniel Löwenborg, arkeolog vid Uppsala Universitet.

Ett virtuellt fönster mot dåtiden

Appen har redan uppmärksammats i media och gett positiv respons från besökare. Den är ett virtuellt fönster till historien och en möjlighet att på digital väg utforska hur 600-talets Gamla Uppsala såg ut. Med gps-positionering i mobilen eller surfplattan kan besökarna föra runt skärmen och förflytta sig i den digitala miljön, till exempel gå in i återskapade hus, så som arkeologerna tror att de såg ut. Finansieringen har skett genom "Forskningsprojekten Gamla Uppsala – framväxten av mytiskt centrum", samt "Vikingafenomenet" vid Uppsala universitet. Men även genom Regionförbundet Uppsala län och Gamla Uppsala museum, som tillsammans har bidragit med kunskap och resurser.

Daniel Löwenborg berättar att man i kartläggningen av området haft stor nytta av den så kallade Truls Arnvidssons karta från 1709.

–Den är väl känd i arkeologiska kretsar. Vi har arbetat med flera historiska kartor ända ner till 1600-talet. Utan kartorna skulle vi inte känna till det vi gör idag, de har varit till stor hjälp vid rekonstruktionen, när vi återskapat det historiska landskapet. Allt jag gör är baserat på GIS, kunskapsbaserad information, med en rumslig komponent. GIS är det främsta arbetsredskapet för arkeologer.

Upplev Kungsgården med surfplatta

Jag står mitt framför den så kallade Kungsgården, med surfplattan i handen, och bildligt talat skådar in i historien – en fantasieggande känsla. Med hjälp av appen och surfplattan, som lånats från Gamla Uppsala museum, kan den forna miljön visualiseras och ger besökaren möjlighet att själv uppleva den enorma hallen i sitt upphöjda läge på kungsgårdsplatån, intill kyrkan. I den värld som syns på surfplattan går vi rakt ut genom träväggen och kommer in i kungshallen, trots att vi befinner oss utomhus.

–En visualisering av hus och människor på platsen ger någonting som kan vara svårt för guiderna att förmedla, nämligen känslan för hur det verkligen såg ut. Hallen var troligtvis den så kallade Uppsalen, som har gett namn både till Gamla Uppsala och indirekt till dagens Uppsala, säger Daniel Löwenborg.

Viktig kommunikationsknutpunkt

Enligt Daniel Löwenborg är Kungsgården den viktigaste delen av Gamla Uppsala. Den gav troligtvis upphovet till namnet Uppsala. Den var, på den tiden, när yngre järnåldern växer fram (i slutet av 500, början av 600-talet), kanske den viktigaste platsen i Sverige.

–Kungsgården är en kommunikationsknutpunkt omgiven av slätten och närheten till både Fyrisån och Uppsalaåsen, två viktiga kommunikationsleder.

Daniel Löwenborg berättar att han och kollegan arkeologen, John Ljungkvist ingår i en projektgrupp som har fem nya appar på gång. Dessa ska skildra olika historiska platser i Uppland: Domkyrkan och det medeltida Uppsala, Öregrunds hamn, Skokloster, Wiks slott och Lövstabruk.

Text och foto: Jonas Landahl

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.