På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Toppmoderna och äldst i världen – Ordnance Survey besökte Lantmäteriet

Ordnance Survey är Storbritanniens motsvarighet till Lantmäteriets geodatadivision, och världens äldsta nationella kartverk. I veckan besökte de Lantmäteriets huvudkontor.
– Vi delar i princip alla av Lantmäteriets utmaningar. Vi ska leverera data av hög kvalitet och bidra till samhällsbyggandsprocesser, stötta miljöarbete, försvar, samhällsskydd och innovation. Och självkörande fordon inte minst, säger bolagets VD Nigel Clifford.

Ordnance Survey är sedan några inte längre en myndighet utan ett statligt ägt bolag. Men det har liten betydelse menar Nigel Clifford.

– Vi är en statlig ägd organisation och vårt förhållande med vår "aktieägare" är i grunden detsamma, vi levererar geodata enligt direktiv och för att stötta samhällsprocesser.

Geodata het fråga i Storbritannien

Till skillnad från i Sverige har frågan om öppna data länge legat högt upp på den politiska agendan, och för tio år sedan debatterades den flitigt i media. Bland annat drev tidningen Guardian, en av Storbritanniens största tidningar, kampanjen "Free our data". Dåvarande regeringen under premiärminister Gordon Brown tog 2009 ett beslut att göra bland annat det mesta av Ordnance Survey:s data öppna.

– Detta är möjligt eftersom regeringen skickar med pengar för finansiering. Precis som alla kartverk är vi beroende av att det finns en politisk vilja att investera i vår verksamhet, för att vi ska kunna fortsätta leverera produkter av hög kvalitet.

Nu även i rymden

Den höga kvaliteten är något Ordnance Survey är kända för. Bolaget är verksamt över hela världen och nu också i universum, eftersom man kartlagt Mars för den som vill bosätta sig där eller "bara semestra".

Några råd på området öppna data vill Nigel Clifford inte ge.

– Nej, jag har inga pärlor av visdom, men jag tycker att Lantmäteriet ska fortsätta på den inslagna vägen och vara alerta, säger han.


Ordnance Survey's VD Nigel Clifford, till höger om GD Bengt Kjellson, tillsammans med sin delegation.

Dela den här sidan med andra

Kartor

Ge bort en historisk karta i julklapp!

Välj ut en riktigt fin karta ur vårt historiska arkiv. Beställ före den 14 december så får du kartan före jul.

Historiska kartor

Fastigheter

Upphävande av förordnande enligt plan- och bygglagen, PBL

Har du fått brev från oss gällande en ändring i Plan- och bygglagen? Vill du veta vad det innebär för dig?

Läs mer

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Kartor

Har du upptäckt ett fel i våra kartor?

Vi vill gärna att du hjälper oss att förbättra kartan, så hör av dig till oss!

Anmäl fel i karta

Öppna data

Ladda ner historiska ortofoton gratis

Nu släpper vi ett rikstäckande lager av historiska ortofoton som öppna data.

Ladda ner bilderna