På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Teknisk support och hjältedåd är Björns vardag

Björn Olofsson lever i två världar. I den ena arbetar han på Lantmäteriet i Kiruna och ger support och hjälper människor med datatekniska problem och i den andra räddar han människor i nöd som gått vilse eller har skadat sig i det norrländska fjällandskapet. I det sistnämnda fallet är det inte Björn själv som utför räddningsaktionerna utan Johan, som är huvudperson i Björns roman ”Vargland”. De dramatiska räddningsaktioner som Johan utför finns nu på Storytel i form av ljudbok och i digital läsversion.

Boken Vargland

När det gäller Björns huvudkaraktär i boken Vargland bor han längs vägen till Nikkaluokta (65 km väster om Kiruna) och händelserna i boken utspelar sig i trakterna där omkring. Björn bor själv 200 meter från avfarten dit och är väl bekant med naturen. Händelserna i romanen handlar om allt att från att Johan räddar en mamma med barn som gått vilse i snöstormen och riskerar att frysa ihjäl på fjället till att rädda två vargungar som blivit lämnad åt sitt öde på grund av tjuvjägare.

– Jag har förmånen av att vara uppväxt i Kiruna och många av händelserna som utspelar sig i min roman har verklighetsbakgrund. Jag har ett par vänner som har varit aktiva inom fjällräddningen och jag är själv mycket ute i naturen och har provat på alla slags väder, men jag har aldrig gått vilse och behövt bli räddad själv. Jag har varit ute i snöstorm och övernattat på fjället i en grop med snö och har varit med om kraftiga blåsväder där till och med skotern har flugit iväg, så jag vet mycket väl hur tuff naturen kan vara. När det gäller Johans karaktär har jag lånat vissa drag från mig själv om man bortser från hjältedragen, säger Björn. 

Björn har varit på Lantmäteriet i 28 år och har bytt arbetsuppgifter ett antal gånger under årens lopp. -Jag har aldrig haft tråkigt utan uppgifterna har ständigt utvecklats mer och mer mot det tekniska området och med mer kontakt med kunderna, säger han.

Fullt fokus på storyn

Björn med dotter och hund
- Naturen är min främsta energikälla, jag är ute i 
naturen mellan 80 och 100 dagar på ett år, säger 
Björn som här är på utflykt med dottern Mia och
familjens hund den engelska settern Eros.

På kvällar, helger och semester är Björn ute och vandrar i naturen, fiskar, umgås med familj och vänner och naturligtvis grunnar han på idéer till nya äventyr för hjälten Johan.

– När jag skriver går jag in i en helt annan värld. När jag bygger miljöer och personbeskrivningar kopplar jag bort allt annat. Jag för ständigt anteckningar och nya idéer puttrar alltid i bakhuvudet. Det händer att jag vaknar mitt i natten och tycker att jag kommit på en briljant idé till story. Då skickar jag ett sms till mig själv för att komma ihåg vad jag tänkte när morgonen kommer, säger Björn.

Började skriva för 25 år sedan

Grunden till boken Vargland lade Björn redan för 25 år sedan. Han läste mycket böcker under sin uppväxt och kunde då konstatera att den typ av böcker han ville läsa inte riktigt gick att finna. Det var då han började skriva på en bok själv.

– Tyvärr fick jag inte då något bokförlag att nappa på idén att ge ut boken, säger Björn.

Vändningen för Björns författarskap kom 2006 när han skrev filmmanus tillsammans med Rafael Edholm till filmen Babas bilar. Det hela började med att filmbolaget som sett hans grundmanus till bok hörde av sig och var intresserad av ett samarbete. Björn fick gå på kurs och lära sig att skriva filmmanus innan filmen Babas bilar producerades.

– Jag har haft en del dramaturgjobb för internationella produktioner och har även skrivit manus till filmen ”Mörkt vatten” tillsammans med två andra personer. Jag blev headhuntad till Storytel. Jag fick ett telefonsamtal i november förra året från dem och jag levererade första avsnittet till Storytel i februari. Det gjordes en provinspelning och sedan slöt vi avtal om ytterligare nio avsnitt från Vargland. De anlitade Lennart Jähkel som inläsare till min bok, berättar Björn.

Räddar människor och djur i nöd

Fjäll
I det vackra men karga fjällandskapet känner sig
Johan, huvudkaraktären i Björn Olofssons bok
Vargland hemma.

När det gäller Björns huvudkaraktär i boken Vargland bor han längs vägen till Nikkaluokta (65 km väster om Kiruna) och händelserna i boken utspelar sig i trakterna där omkring. Björn bor själv 200 meter från avfarten dit och är väl bekant med naturen. Händelserna i romanen handlar om allt att från att Johan räddar en mamma med barn som gått vilse i snöstormen och riskerar att frysa ihjäl på fjället till att rädda två vargungar som blivit lämnad åt sitt öde på grund av tjuvjägare.

När det gäller titeln på boken ”Vargland” kommer det från huvudpersonens smeknamn som är vargen. Alla vet vem han är men ser honom sällan. Han är lite av en enstöring som gillar natur, barn och hundar. När det verkligen gäller och en människa eller ett djur är i nöd då handlar han snabbt och beslutsamt.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.