På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 
[2016-11-01]

Team Hanna och Ann – ett lyckat exempel

Ett vinnande team. Och i det här fallet handlar det inte om ett fotbollslag utan om en erfaren specialistlantmätare som har matchats ihop med en förrättningsassistent. –Jag kan ta betydligt fler ärenden och hade nog inte kunnat ha så många sammanträden samtidigt, som jag har idag. Dessutom är det så mycket roligare än att jobba ensam, säger Hanna Broberg.


Det var funktionschefen Helene Munkner (mitten) som
matchade ihop Ann Teo och Hanna Broberg. Ett lyckat drag
har det visat sig.

För Hanna Broberg på Lantmäteriets Stockholmskontor i Liljeholmen har det teambaserade arbetet bara betytt fördelar.
Hon är en erfaren specialistlantmätare som kom tillbaka till Lantmäteriet i augusti efter sju månaders tjänstledighet som konsult. Nästan samtidigt så började Ann Teo som förrättningsassistent. Funktionschefen Helene Munkner, som också är rekryteringsansvarig, såg genast till att koppla ihop Ann och Hanna.
–Hanna är så klok och ekonomisk om sin tid och jag visste att Ann skulle komma i goda händer. Eftersom Hanna har så stora ärenden så har vi direkt sett nyttan, säger Helene som vill visa upp exempel på hur bra det kan bli.

"Bästa nyheten"

Så här i efterhand kan hon bara konstatera att beslutet var helt rätt. I princip samma vecka som Ann Teo började fick hon arbetsuppgifter att ta itu med. Även om Ann saknar erfarenhet från lantmäteriverksamhet så har hon jobbat med administration och har arbetat på Haverikommissionen.
–Ann var en av de bästa nyheterna när jag kom tillbaka, säger Hanna Broberg, som inte är rädd för att lämna ifrån sig arbetsuppgifter som lika gärna kan göras av en förrättningsassistent.

Det innebär att Ann bland annat tar hand om utskick, kallelser, delgivningar, gör beskrivningar, granskar kartor och förbereder dokument inför beslut. Hon har även följt med på arbetsmöten och sammanträden och hämtar in kompletterande uppgifter från sakägare. Nästa steg är att Ann ska föra protokoll på Hannas sammanträden.


Ann Teo (tv) har tagit över en hel del administrativa uppgifter så att Hanna Broberg (th) kan ta fler ärenden.

Ska in i förrättningsverksamheten

Arbetet handlar alltså inte om att enbart kopiera och skanna dokument – förrättningsassistenterna ska in i förrättningsverksamheten.
–Så snart jag är mer varm i kläderna så hoppas jag också kunna ligga steget före Hanna ibland och tala om när det är dags att exempelvis kallelser ska ut, säger Ann med ett skratt.

Ett annat konkret exempel på hur Hanna avlastas från administrativt arbete är att de har Anns namn med i kallelserna. Då vet alla som vill ha handlingar att det är Ann som de ska kontakta. En stor del av sakägarkontakterna i Hannas ärenden hanteras nu av Ann. Om det däremot gäller sakfrågorna så är det Hanna som man pratar med.

Eftersom Hanna hanterar många stora och tunga ärenden, som exempelvis Förbifart Stockholm, så kan det handla om fler än hundra sakägare – och bli väldigt många frågor.
–Det tar mycket tid. Det blir många kvartar här och där som tillsammans blir flera timmar, säger Ann som gärna avlastar Hanna med det administrativa.
–Vi ska utnyttja våra kompetenser rätt och göra det vi är bra på.

Ser bara fördelar

På kontoret finns idag sex förrättningsassistenter och för Lantmäteriet ser de en stor vinst i det teambaserade arbetssättet.
–Ärendena blir så mycket mer effektiva och ekonomiska på det här sättet. Tidigare har jag gjort alla delar själv. Jag tycker att det här är jättebra! säger Hanna Broberg.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.