På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Svensk Geoprocess på Position 2015: ”Svårt och dyrt utan gemensamma standarder”

Svensk Geoprocess bjöd in till workshop under Position 2015. Projektet ska utarbeta enhetliga specifikationer för geodata och stötta kommunerna med att införa enhetliga referenssystem. Regeringen vill att arbetet med det sistnämnda ska vara klart till nästa sommar.

– Vi backar inte från våra prognoser, vi hoppas faktiskt bli klara innan. Men besluten är kommunernas, det vi kan göra är att stötta dem, säger Peter Andersson, styrgruppsmedlem för Lantmäteriet.

För att modernt samhällsbyggande ska fungera på bästa sätt krävs gemensamma standarder för geodata. De brister som finns idag gör att planarbete, infrastrukturbyggande, fastighetsbildning, bygglovshantering och andra kritiska processer drar ut på tiden. Till projektets huvuduppgifter hör därför att utarbeta enhetliga specifikationer för vissa geodatateman och skapa effektivare samarbetsprocesser mellan främst kommunerna och Lantmäteriet.

Hjälper kommunerna

Linda Alm och Ebba Löndahl-Åkerman, till vardags på Lantmäteriet respektive Södertälje kommun, ägnar en hel del tid åt att besöka stökiga arkiv och rota i källare på Sveriges kommuner. Det handlar om att hjälpa kommunerna i övergången till Sweref 99 och RH 2000, våra nya officiella referenssystem.

– Vid det här laget är det bara små kommuner kvar. Det handlar först om att förklara varför detta är nödvändigt. Det finns ju stora risker för misstag när alla andra använder de nya referenssystemen, inte minst externa konsulter. Det blir också svårt och dyrt att delta i någon form av utbyte av geodata, säger Ebba Löndahl-Åkerman.

Därför är det nödvändigt att hjälpa kommunerna hitta de pärmar med beräkningar som ligger till grund för lokala system baserade på de äldre referenssystemen RH100 och RT90 – om det går alltså.
– Vi gör besök och hjälper till att hitta gamla data, som vi räknar om på geodesienheten. Men beräkningar och handlingar är inte sällan försvunna eller kasserade. Standarden på stomnäten är ibland så dålig att det är bättre att börja om, säger Linda Alm.

Frivilligheten är ett problem, menar de. Viljan hos politiker varierar starkt.
– Livsfarligt egentligen, det kan bli otroligt kostsamt och krångligt utan gemensamma standarder, säger Ebba Löndahl-Åkerman.

Dags att verkställa

Lars Malmestål från Järfälla kommun, är en annan styrgruppsmedlem som medverkade under Position 2015.
– Det är all in som gäller för detta, det krävs en stor kraftsamling och det måste bli bra. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att våra grannländer har lyckats, då borde väl även Sverige orka genomdriva det?

Linda Alm och Ebba Löndahl-Åkerman
Linda Alm och Ebba Löndahl-Åkerman hjälper Sveriges kommuner med
övergången till standardiserade referenssystem.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.