På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Succé för Lantmäteriets fria kartor

Intresset för kartor i samhället verkar större än någonsin. Det visar statistiken från våra databaser sedan vi släppte en del av våra kartdata fria i somras.

- Utvecklingen visar att vi är på rätt väg och jag känner mig mycket förväntansfull när vi nu släpper flera av våra mer detaljerade kartor fria vid årsskiftet, säger Peter Nyhlén, enhetschef på Lantmäteriet.

Den 1 juli i år tog Lantmäteriet första steget mot frisläppandet av kartor och geografisk information. Då gav vi fri tillgång till den digitala översiktskartan och en förenklad höjdmodell. Efterfrågan på informationen har överträffat förväntningarna och användningen har ökat kraftigt under hösten. På knappt ett halvår har nästan tre och en halv miljon anrop gjorts till Lantmäteriets öppna karttjänst. Det sammanlagda antalet nedladdningar har uppgått till nästan 14 000 mellan 1 juli och 30 november i år. Mest eftertraktat är höjddata, som har laddats ner över 6 000 gånger.

- Det bevisar vår uppfattning att aktuella och rikstäckande kartdata har varit efterfrågade och att den efterfrågan hela tiden växer. Det är oerhört spännande att se att utvecklare redan har skapat applikationer där våra kartdata ingår. Det betyder också att de applikationerna alltid har tillgång till den senaste geografiska informationen, säger Peter Nyhlén.

Fler fria kartdata vid årsskiftet

Den 1 januari 2016 släpper vi mer kartinformation som öppna data från våra geografiska databaser. Vägkartan, Terrängkartan, Fjällkartan och en rikstäckande realtidstjänst för mätning och positionering med meternoggrannhet (SWEPOS nätverkstjänst DGNSS).

Via ett öppet API kan kartinformation kommas åt via ett maskingränssnitt. Den lösningen möjliggör att användare inte behöver ha egna databaser för att hantera kartinformationen, utan kan nå den direkt via ett gränssnitt där den kontinuerligt uppdateras.

- Det gör arbetet för utvecklare enklare genom att de kan göra bra tjänster genom att koppla upp sig direkt mot vårt gränssnitt, säger Peter Nyhlén.

Totalt antal anrop till Lantmäteriets öppna API mellan
1 juli och 30 november 2015: 
Juli 208 729 st
Augusti 107 275 st
September 679 494 st
Oktober 1 400 104 st
November 1 059 051 st
Totalt 3 454 653 st
Totalt antal nedladdningar av Lantmäteriets öppna data mellan 1 juli och 30 november 2015:
Höjddata 6004 st
Sverigekartan vektor 3161 st
Översiktskartan vektor 2603 st
Sverigekartan raster 2130 st
Totalt 13 898 st

Populärt bland app- och speltillverkare

Bland aktörerna som efterfrågar kartor och geografisk information finns apputvecklare, speltillverkare, aktörer inom mobilnätsutbyggnad och andra som behöver aktuella kartunderlag för att utveckla kommersiella tjänster och produkter. För allmänheten finns våra kartor redan för gratis användning i vår e-tjänst Kartsök och ortnamn.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.