På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Satellitdatabasen Saccess uppdaterad med 2016 års data

2016 års satellitbildstäckning av Sverige finns nu tillgänglig i satellitdatabasen Saccess. Till största delen består täckningen av data från Sentinel 2 som är en del av det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus.

Alla Sentineldata i Saccess hämtas från rymdorganisationen ESA i nivå L1C, vilket innebär att de redan till viss del är geometriskt korrigerade. Av denna anledning finns det inte heller några systemkorrigerade data tillgängliga för Sentinel 2.

Till satellitdatabasen Saccess

Innan data läggs in i Saccess-systemet förbättras geometrin ytterligare med hjälp av en nationell höjdmodell och kontrollpunkter från flygortofoton. Data transformeras till en nationell projektion och ges kortare namn för att enklare kunna användas i de vanligast förekommande programvarorna.

Swea ger tillgång till fjärranalysdata

Med Copernicus-programmet skapar EU och ESA en permanent infrastruktur för att säkra miljö- och klimatövervakningen, data som blir tillgängliga för alla. För de svenska användarna lanseras nu satellitdataverktyget Swea, en tjänst som är utvecklad och drivs av myndigheten Rymdstyrelsen.

Swea ska ge användare kontinuerlig tillgång till fjärranalysdata från satelliterna Sentinel-1, -2 och -3 över områden som är särskilt viktiga för svenska användare. Från och med den 1 januari 2018 planeras även alla data från Saccess att flyttas över till Swea och Saccess stängs ner. Under hela 2017 kommer dock Saccess att finnas tillgängligt som vanligt och kommer att uppdateras med Sentinel 2-data från vegetationsperioden 2017.

Följande bandkombinationer används för de Sentinel-produkter som kan beställas ur Saccess:

  • Ortokorrigerade produkter: Kan tas ut som antingen en 3-bandsprodukt med band B4, B3, B2 eller en produkt innehållande samtliga spektralband.
  • Färgmosaik: Band B4,B3,B2
  • IR-mosaik: Band B8,B11,B4

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.