På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Satellitdatabasen Saccess uppdaterad med 2016 års data

2016 års satellitbildstäckning av Sverige finns nu tillgänglig i satellitdatabasen Saccess. Till största delen består täckningen av data från Sentinel 2 som är en del av det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus.

Alla Sentineldata i Saccess hämtas från rymdorganisationen ESA i nivå L1C, vilket innebär att de redan till viss del är geometriskt korrigerade. Av denna anledning finns det inte heller några systemkorrigerade data tillgängliga för Sentinel 2.

Till satellitdatabasen Saccess

Innan data läggs in i Saccess-systemet förbättras geometrin ytterligare med hjälp av en nationell höjdmodell och kontrollpunkter från flygortofoton. Data transformeras till en nationell projektion och ges kortare namn för att enklare kunna användas i de vanligast förekommande programvarorna.

Swea ger tillgång till fjärranalysdata

Med Copernicus-programmet skapar EU och ESA en permanent infrastruktur för att säkra miljö- och klimatövervakningen, data som blir tillgängliga för alla. För de svenska användarna lanseras nu satellitdataverktyget Swea, en tjänst som är utvecklad och drivs av myndigheten Rymdstyrelsen.

Swea ska ge användare kontinuerlig tillgång till fjärranalysdata från satelliterna Sentinel-1, -2 och -3 över områden som är särskilt viktiga för svenska användare. Från och med den 1 januari 2018 planeras även alla data från Saccess att flyttas över till Swea och Saccess stängs ner. Under hela 2017 kommer dock Saccess att finnas tillgängligt som vanligt och kommer att uppdateras med Sentinel 2-data från vegetationsperioden 2017.

Följande bandkombinationer används för de Sentinel-produkter som kan beställas ur Saccess:

  • Ortokorrigerade produkter: Kan tas ut som antingen en 3-bandsprodukt med band B4, B3, B2 eller en produkt innehållande samtliga spektralband.
  • Färgmosaik: Band B4,B3,B2
  • IR-mosaik: Band B8,B11,B4

Dela den här sidan med andra

Spridningstillstånd

Ska du filma eller fotografera från drönare?

Tänk på att du fortfarande behöver spridningstillstånd för att sprida bilder och filmer tagna från luften.

Läs mer och ansök

Digitalt först

Smartare samhällsbyggnadsprocess

Se resultatet från Society hack i Almedalen där deltagarna tog sig an utmaningar kring Digitalt först.

Lantmäteriet i Almedalen 2017

Svensk geoprocess

Geodataspecifikationer på remiss

Från 15 juni till 15 september kan du lämna synpunkter på dokumenten.

Läs nyheten

Kartor

Skriv ut din egen kartbok!

Zooma, panorera, ladda hem och skriv ut din egen kartbok i skala 1:50 000.

Läs mer

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Är det fortfarande aktuellt?
Då kan inskrivningen behöva förnyas senast 2018. Officialservitut berörs ej.

Läs mer