På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Samhällsnytta på agendan vid myndighetsmöte

Hur mäter man nytta när det gäller utvecklingsinsatser som sparar tid för myndigheter, företag, och allmänhet? Och hur mäter man nytta vid riskeliminering? Det här är exempel på frågor som en undergrupp till E-delegationens arbetsutskott Nyttorealisering arbetar med.

I gruppen ingår representanter från sex myndigheter och i förra veckan samlades deltagarna på Lantmäteriets huvudkontor i Gävle för en upptaktsträff för att diskutera nyttovärdering.

Varje år investeras miljardbelopp i IT och verksamhetsutveckling inom det offentliga Sverige. För att kunna effektivisera och optimera vad vi får ut av satsade skattemedel är det värdefullt om myndigheterna har ett gemensamt synsätt när det gäller att identifiera och realisera nyttor i verksamhetsutvecklingen.

Nyttorealisering på detaljnivå

E-delegationen har tidigare gett ut en vägledning för nyttorealisering på ett mer övergripande plan. Tre undergrupper med representanter från olika myndigheter har bildats som på en mer detaljerad nivå ska titta på nyttorealisering ur perspektiven: nyttovärdering, prioritering och hemtagning av nytta.

Mycket att vinna

Catharina Wannebo på Lantmäteriet som ursprungligen väckte idén om att bilda undergrupper är mycket nöjd med upptaktsmötet.

– Vi diskuterade bland annat hur man värderar en sparad timme hos en myndighet, företag eller allmänhet. Vi tittade även på riskeliminering, resultatrisk och projektrisk och hur man värderar detta. Oftast när man bedriver projekt är man fokuserad på att knyta ihop projektet på ett bra sätt, men vad händer sedan? Projekt bör leda vidare till förändring och ge nytta även framöver. Om det finns en mall för hur man beräknar nyttor finns mycket att vinna redan innan man startar ett projekt, säger Catharina Wannebo.

 
Ulf Lundquist Lantmäteriet, Åsa Jordung Tullverket, Eva Lundin Pensionsmyndigheten, Carina Warborn Skatteverket och Catharina Wannebo Lantmäteriet arbetar för att få en gemensam syn på hur man värderar olika nyttor. I arbetsgruppen ingår även Malin Eriksson Försäkringskassan och Lilly-Mari Sten Bolagsverket.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.