På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Så blev 40 år i Gävle en framgångssaga

Regeringen vill att nya myndigheter i första hand lokaliseras utanför Stockholm. Då är det tacksamt för bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister Mehmet Kaplan att visa upp Lantmäteriets utlokalisering till Gävle som en framgångssaga. –Det är roligt att se att de här 40 åren har artat sig så väl för myndigheten.

Mehmet Kaplan
Minister Mehmet Kaplan förklarade att
det är en ära att ha en så viktig och
välskött myndighet under sig.

Trots ett pressat schema tog Mehmet Kaplan sig tid att delta i firandet av Lantmäteriets 40 år i Gävle i måndags.
Ministern inledde med att berätta om hur stolt han är över att ha en så välskött och viktig myndighet, för att sedan delta i ett panelsamtal med namnkunniga representanter från både näringsliv, akademi, offentlig förvaltning och myndigheter.

Vilka är framgångskriterierna för en lyckad utlokalisering? Det var frågan som de resonerade kring.
Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson ser ett par tydliga ingredienser.
–Jag tror att det är viktigt att man har en tydlig bild av vad man vill åstadkomma och att det är en välvillig kommun. Sedan är ledarskapet viktigt, att generaldirektören tänker flytta med.

Betytt mycket för Gävle

Lantmäteriet har förstås också betytt en hel del för Gävles utveckling – på fler än ett sätt. Flytten innebar 850 arbetstillfällen.
–Men man måste också fundera över vad det innebär i indirekta jobb, hos underleverantörer, menar Gävles kommundirektör Göran Arnell.
–På kort sikt är det förstås viktigt med jobben som en motkraft till avindustrialiseringen. Men jag ser också klusterbygget, vad man kan koppla på den här "kolossen". Och då menar jag "kolossen" i positiva ordalag, inflikade kommunalrådet Jörgen Edsvik

Idén om klusterbyggande togs upp av flera panelister. Per Carlsson, vd för Esri S-Group, menar att Lantmäteriet har haft en avgörande betydelse för att göra Gävleregionen till ett centrum för geografiska informationssystem. Flera företag har lockats hit och det anser han är av godo för näringslivet:
–Det blir konkurrens och innovation.

Utmaning hitta rätt kompetens

Caroline Ottosson, stf generaldirektör vid Trafikverket, vill gärna ha en ökad samverkan mellan myndigheterna och skickade en stående inbjudan till de övriga i panelen. Trafikverket, med huvudkontor i Borlänge, har 567 anställda med placering i Gävle, nästan lika många som Lantmäteriet. Och hon ser en gemensam utmaning i att hitta rätt kompetens.

Om tillgång till bra bostäder och sysselsättning till medföljare var viktigt 1975 så tror hon att det är nödvändigt att tänka bredare än så idag:
–Idag måste vi prata om hela familjen. Att kunna ge en garanti för bostäder men även barnomsorg.

Rektor Maj-Britt Johansson, Högskolan i Gävle, är inne på samma linje och menar att hela livskvaliteten är avgörande. Tillgången på kompetent arbetskraft är förstås också viktig för att en lokalisering ska lyckas. Det hör samman med goda kommunikationsmöjligheter för de medarbetare som faktiskt väljer att pendla.
–Sedan tycker jag att det är lite olyckligt att använda begreppet utlokalisering, säger Maj-Britt Johansson som anser att det är att ha ett Stockholmsperspektiv, hon vill hellre prata om omlokalisering.

"Vi är ett land"

Och behöver man känna att man är ute i periferin om man finns utanför Stockholm?
Nej, med dagens kommunikationer och digitala möjligheter så känner ingen av panelisterna att man finns i en avkrok. Och för ministern var det befriande att höra:
–Sett ur ett Stockholmsperspektiv så är det lätt att tycka att alla avstånd från Stockholm känns långa.
Men se vad exempelvis Boverkets flytt till Karlskrona har betytt för regionen. Det finns ett egenvärde i att känna att vi är ett land, att vi gör det här tillsammans. Om vi uppnår det med en lokalisering – då blir alla vinnare.

Panelen
Från vänster, paneldeltagarna Jörgen Edsvik, Bengt Kjellson, Maj-Britt Johansson, Mehmet Kaplan, Caroline Ottoson och Per Carlsson.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.