På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 
[2015-03-12]

Rekordstort Hack for Sweden organiserat av Lantmäteriet

Lantmäteriet är en av tjugo myndigheter bakom årets Hack for Sweden. Åttionio deltagare från hela Sverige samlas under ett dygn i Stockholm i helgen för att skapa nya appar och tjänster med hjälp av öppna data. Lantmäteriet är den myndighet som lett projektet.

– Vi skapar en arena där utvecklare kan träffa myndigheter under lättsamma former. Det är två grupper som vanligtvis har ont om mötesplatser, säger Anders Lagerqvist, projektledare. 

Tävlingen, som går av stapeln i helgen, syftar till att inspirera till nya produkter och tjänster som skapas med hjälp av myndigheters öppna data. Intresset är stort och evenemanget är fulltecknat sedan länge, berättar Anders Lagerqvist. Nu står ett flertal personer på reservlistan. 

– Lantmäteriet har tagit på sig en viktig roll för öppna data, både genom att delta och leda arbetet. Jag hoppas att det uppfattas som ett statement, att vi prioriterar och driver frågan om öppna data, säger han.
Bland de myndigheter som delar med sig av sin information finns Skatteverket, Statistiska Centralbyrån, Riksantikvarieämbetet och Sjöfartsverket. För Lantmäteriets del handlar det bland annat om Höjdmodellen grid 50+, den topografiska webbkartan och ett antal Sverigekartor.

Vinner resa till Silicon Valley

Allt från gymnasieelever och ingenjörsstudenter till företagare och doktorer i datorvetenskap bildar lag i Naturvårdsverkets lokaler på Valhallavägen i Stockholm. Priset Hack for Sweden Award går till det bidrag som bäst kombinerar data på ett kreativt sätt och skapat den bästa och mest nyskapande tjänsten som tydligt påvisar nyttan med myndigheternas öppna data. Det vinnande laget vinner bland annat en resa inklusive boende till Silicon Valley.

Ministrar medverkar

Prisutdelare är IT-minister Mehmet Kaplan. Invigningstalar gör civilminister Ardalan Shekarabi.
– Det är väldigt intressant och roligt att se myndigheter samarbeta kring ett arrangemang som det här. Jag hoppas att Hack for Sweden blir återkommande, med bidrag som kan leda till nytta för samhället, säger han.

Anders Lagerqvist är förväntansfull:
 Ja, eftersom intresset hittills varit stort. Det ska bli spännande att se vilka tjänster och applikationer man hinner åstadkomma under 24 timmar. Bidragen belönas för bästa affärsnytta, bästa nytta för allmänheten och bästa visualiseringen. För Lantmäteriets del är det intressant med visualiseringar. Vad en datasträng är förstår inte alla, men appar som levandegör våra data gör saker konkreta och begripliga för fler.

Läs mer om evenemanget på hackforsweden.se

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.