På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Rätt utbildning vid rätt tidpunkt – det är Lottas uppdrag

Från biträdande rektor på en gymnasieskola till utbildningsansvarig på fastighetsbildning. Lotta Hammarström håller som bäst på att lära känna en ny organisation för att se vilka behoven är. Att jobba med utbildning är något som hon älskar.
–Här får jag göra det i ett annat forum. Jag kommer att fungera som spindeln i nätet och länken mellan olika verksamheter.


Vilken utbildning behövs och vid vilken
tidpunkt? Det blir en av uppgifterna att
titta på för Lotta Hammarström.

Det är inte bokstavligt talat som Lotta Hammarström har satt sig i skolbänken under sin första tid på Lantmäteriet. Men sedan hon började den första september har det varit en form av "inskolning".

Eftersom det är en ny tjänst har hon möjlighet att utforma sin egen roll och det var en av faktorerna som bidrog till att hon sökte jobbet.

Som utbildningsansvarig ska Lotta bland annat ansvara för att leda och utveckla divisionens kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Hon ska vara med och besluta om kursutbud och medverka till att utbildningen går i linje med den målbild som divisionen har.

–Jag tror att man med den här tjänsten vill se över utbildningsverksamheten så att utbildning sätts in där den passar bäst och vid rätt tidpunkt, säger Lotta.

Lärare som brinner för sitt område

En av hennes första uppgifter blir att se över det stora kursutbud som Lantmäteriet erbjuder. Inom fastighetsbildningen så går trenden mot en allt mer individanpassad utbildning och det tycker hon är bra. Hon ser också en fördel med att egna medarbetare är lärare på kurserna. Det finns en enorm kunskap som bör tas till vara och många lärare brinner för det man gör. Samtidigt är hon inte främmande för att utvidga samarbetet med externa utbildare.

Lotta ska titta på vilken typ av utbildning som ska ges men också hur, det behöver inte vara i traditionell föreläsningsform utan kan även ske digitalt eller på andra sätt.

–Jag tror att man måste titta specifikt på varje kurs. Vissa kurser kräver att man faktiskt ses rent fysiskt för att det ska ge något medan många andra kan genomföras när man är kvar på kontoret, via till exempel Lync, filmer eller webbinarier.

Utbildning inte bara för nyanställda

För att sätta sig in i Fastighetsbildnings verksamhet så kommer Lotta samma vecka som vi ses följa med både en kartingenjör och en förrättningslantmätare under en heldag. Under hösten ska hon också resa runt till de olika kontoren för att djupintervjua medarbetare om vilka behov de ser. Vad fungerar bra och vad ska vi satsa på?

–Det jag redan nu kan se är att det finns ett sug efter utbildning i Lync. Mycket finns att vinna på att alla känner sig bekväma med att arbeta med det verktyget!

Lotta är medveten om att fastighetsbildning på vissa orter har drabbats hårt av att medarbetare slutat och gått vidare till andra arbetsgivare.

Är satsningar på kompetensutveckling och utbildning något som kan få medarbetare att stanna?

–Jag hoppas det! Det handlar dels om att få en bra introduktion som nyanställd och dels om att se att det finns fortbildningsmöjligheter på lång sikt. Det ska finnas möjlighet till utbildning när behov finns, inte bara som nyanställd, säger Lotta som ser Lantmäteriet som en lärande organisation.

Som en del i kompetensförsörjningsarbetet ska hon också inventera från vilka lärosäten Lantmäteriet verkligen anställer medarbetare. Det har gjorts tidigare men det behövs aktuella uppgifter.

Har jobbat inom skolvärlden

Hennes egen yrkesbakgrund finns inom skolvärlden och hon är utbildad gymnasielärare inom samhällskunskap och psykologi. Hon kommer senast från tjänsten som biträdande rektor på en gymnasieskola i Uppsala där hon bor med sin familj. Hon har också genom ett eget företag utbildat vuxna i hjärt- och lungräddning.

Fakta  
Namn: Lotta Hammarström
Ålder: 34 år
Familj: Man och två barn
Bor: Uppsala
Yrke: Utbildningsansvarig fastighetsbildning sedan 1 september
Intressen: Friluftsliv, resor, renovering och nybyggnation. Håller på med två projekt där vi renoverar en äldre sommarstuga och bygger en ny.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.