På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Per ritar kartor över världar som inte finns

Ända sedan barnsben har Pär Lindström ritat kartor över suggestiva fantasivärldar. Idag driver han företaget Imaginary Maps som gör uppdrag åt förlag, speltillverkare och författare. Och efterfrågan på detaljerade fantasikartor bara ökar.


Kartografen Pär Lindström visar upp en canvas föreställande hans fantasivärld Etrakien.

I Pär Lindströms villa i skånska Eslöv märker man direkt av kartintresset. På den ena väggen i matsalsrummet hänger en stor karta över London. Och det var faktiskt i den brittiska huvudstaden som fascinationen för kartor väcktes en gång i tiden. I samband med en familjeresa till London hittade den då åttaårige Pär Lindström ett väl tummat exemplar av Tolkiens Sagan om ringen på en bakgårdsloppis. Trots att han inte kunde ett ord engelska köpte han boken eftersom den innehöll så vackra kartor. Pär Lindström kunde sitta i timmar och beundra bergen, skogarna och de slingrande floderna. Att det var en karta över ett påhittat rike gjorde ingenting.

Intresset för de imaginära världarna förde honom via serietidningar in på fantasyböcker och rollspel. Tillsammans med sina kompisar ägnade Pär Lindström tusentals timmar åt rollspel som Drakar och demoner och Chock. Spelintresset fick honom att börja skriva äventyr och rita egna kartor över påhittade riken som befolkades av alver, drakar och monster. En del alster användes i rollspelssammanhang medan andra sparades i skrivbordslådan.

Bör vara verklighetstrogna


Sjöarna och haven i den Etrakiska världen är fyllda med
faror.

Intresset för nationsgränsers förflyttningar, statsbildningar och landskapsförändringar förde honom vidare till studier i arkeologi. En period föll kartritandet i glömska. Men det väcktes i samband med internets genombrott. På nätet hittade Pär Lindström flera bra sajter för människor som delade hans intresse för imaginära kartor. På ett forum vid namn Cartographers´ Guild lade amatörkartografer från hela världen upp alster för att få respons. Den höga nivån fick Pär Lindström att utvecklas ytterligare i sitt kartritande. Han lärde sig tidigt att även fantasikartor behöver se verklighetstrogna ut för att man ska tro på dem.

– De får gärna ha element av verklighet i sig, exempelvis har jag stulit kustlinjer från bland annat Saudiarabien, Danmark och Kina i mina verk, säger Pär Lindström.

Han startade för några år sedan en blogg i vilken han delar med sig av tips och visar upp sina alster. I samband med att Pär Lindström fick en prestigefylld utmärkelse på Cartographers´ Guild fick han även möjlighet att ställa ut sina verk på ett galleri i New York. Bland kartograferna på utställningen fanns också Pär Lindströms kompis Jonathan Roberts som senare blivit känd för sina kartor till den populära tv-serien Game of Thrones.

Utgår från äldre kartor

Vid köksbordet i villan visar Per Lindström upp sin portfolio med sirliga och extremt detaljerade kartor över bland annat Etrakien, den värld som han arbetat med i 15 år. För att göra kartan trovärdig har han skapat en intrikat mytologi och en världshistoria som handlar om Etrakiens uppkomst. Han pekar med fingret på delar av den vackra kartan och visar kustlinjerna han lånat från Kina och Saudiarabien.

– Eftersom jag mestadels utgår från kartor från 1700-talet är det ju inga problem med upphovsrätt. Det är fritt fram att låna av naturen, säger han.

Bergens placering är viktig i sammanhanget. De påverkar nämligen klimatet och öknarnas läge. Men Pär Lindström har ändå en frihet när han placerar ut dem eftersom han inte behöver ta hänsyn till några kontinentalplattor.

Etrakien fortsätter att utvecklas.

– Det svåraste är att släppa verk och betrakta dem färdiga. Jag kan sitta och pilla hur länge som helst. Man blir aldrig klar med sina små världar, säger Per Lindström.

TEXT: JOHAN JOELSSON
BILDER: JONATAN JACOBSON

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.