På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Ortnamnsglädje i Torgny Lindgrens böcker

– Torgny Lindgren har i sin diktning förstått vilken kraft som finns i ortnamnen. Här finns nyckeln till vår identitet, våra traditioner och minnen. Annette Torensjö, chef för Ortnamnsmyndigheten på Lantmäteriet, analyserar ett av våra mest uppmärksammade nutida författarskap. Torgny Lindgren har gång på gång fabulerat om sin barndoms bygder i Västerbottens inland.

Han har i sina skrönor skrivit om människor och deras smärtsamma och glädjefyllda beroende av varandra. Ett återkommande tema är språkets sällsamma kraft och möjligheten att med orden skapa en verklighet bortom sanning och lögn.

Sedan några år lockas litterärt intresserade besökare till Raggsjö i Norsjö kommun ett tiotal mil från Skellefteå, där Torgny Lindgren växte upp på 1940-talet. I dag finns ett tiotal hushåll i byn med omnejd.

Kurt-Lennart Nilsson är en av de drivande krafterna bakom den litterära turismen. Han guidar till den stuga där författarens farmor bodde på somrarna och vandrar på Inrelivägen till Inrelia, där bland andra skräddare Molin och stubbrytaren Jakob Lundmark huserar i ett par av de klassiska berättelserna i Merabs skönhet.

– EU har gett 1,1 miljoner kronor i bidrag, bland annat för att iordningställa vägar och skapa ett museum i Byahuset. Varje sommar får vi besök av 7-800 turister, säger Kurt-Lennart Nilsson.

Foto: Jonny Strandmark

Stuvar om och döper om

På en stolpe intill hembygdsmuseet finns mängder med verkliga och diktade ortnamn med visare i olika väderstreck.

– Bara i Torgny Lindgrens senaste böcker finns minst 200 ortnamn. Det är inte så lätt att finna någon entydig förklaring till denna namnglädje. Kanske är det som huvudpersonen i romanen Dorés bibel säger. Han njuter bara av att lyssna till den poetiska klangen i namnen, föreslår den litterära guiden i Raggsjö.

Någon enstaka gång nämns Raggsjö vid sitt rätta namn i berättelserna. Många gånger stuvar Torgny Lindgren om på den verkliga kartan, och döper om barndomens by till Kullmyrliden, Avaberget, eller Övre berg. Samtidigt blir namn på platser en del av de litterära gestalternas identitet. Sabina i Avabäck och Jakobs Gerda däri Morken svetsas samman med sina gårdar och byar.

– Redan i sin första bok, som utspelar sig i Västerbotten, slår diktaren an en speciell ton. Två tjurar har gått ner sig i en källa, som får namnet Oxkallkällan. I skrönan framhålls att ”allting ska hava ett namn”, berättar Kurt-Lennart Nilsson.


Författaren Torgny Lindgren har gång på gång skrivit berättelser, lokaliserade till sin barndoms bygder i Västerbottens inland. I år har han gett ut romanen Klingsor, som berättar om skapandets ofta smärtsamma villkor. Foto: Jonny Strandmark

Breddad ortnamnsforskning

Annette Torensjö framhåller att det inte är ovanligt att namn på platser har stor betydelse i olika författarskap och för deras läsare.

 – Vid en översättning av Tolkiens Sagan om ringen fick platser nya, försvenskade namn. Läsarna blev mycket missnöjda, eftersom sagorna var intimt förknippade med alldeles bestämda namn.

Hon poängterar att forskningen om ortnamn delvis fått en ny inriktning.

– Tidigare var fokus på etymologin för att härleda betydelsen och ursprunget av namnen. Nu vidgas perspektiven. Benämningen på olika platser ger värdefull information om människorna och deras historia.

Lars-Erik Edlund är professor i nordiska språk vid Umeå universitet och har forskat i ortnamn och dialekter i det nordskandinaviska kulturområdet. Han presenterar en teori om ursprunget till namnet Raggsjö.

– Sannolikt speglar ragg ursprungligen ett umesamiskt ráhkkuo, som betecknat ett fiske med nät under isen. Detta kommer kanske i sin tur från det nordiska råk, som är beteckningen för en ränna i isen. Raggsjö är beläget i de gränstrakter, som befolkades av samer och svenska nybyggare. Därför har namnskatten denna speciella sammansättning, förklarar han.

Bynamnet visar att samer och svenska nybyggare delat med sig av sina erfarenheter till varandra. Det första ledet i Raggsjö har vandrat fram och tillbaka mellan de båda kulturerna.

Viktig information i namnen

Många ortnamn i Norsjö kommun har anknytning till sjöar, vatten och berg som haft stor betydelse för fisket, som kommunikationsleder och orienteringspunkter.

– Det första ledet i Norsjö betyder sund. Stavelsen ava förekommer ofta i namnen och har innebörden säckliknande vik. En av höjderna i kommunen heter Klockantvåberget och visar hur mycket klockan är när solen befinner sig i en viss position i förhållande till berget, berättar Lars- Erik Edlund.

Den jordbrukande, jagande och fiskande befolkningen i Västerbottens inland skapade ett detaljerat språk, som informerade om backar, höjder med skilda formationer, skogväxta myrar och olika typer av ägor i odlingslandskapet.

– Det fanns en rik repertoar av ortnamn, med betydelser som i dag är okända för människorna i det urbaniserade samhället. Dock finns hopp om att ortnamnen överlever, när kartor ska tryckas inför älgjakten och när nybyggda kvarter ska namnges i tättbebyggda samhällen, tror Lars-Erik Edlund.

Verkliga och diktade ortnamn lever också vidare med ett mytiskt skimmer i Torgny Lindgrens berättelser.

Allt ska hava ett namn.

Skribent: Curt Isaksson


Fakta

Böcker av Torgny Lindgren där handlingen utspelar sig i Västerbotten:

  • Ormens väg på hälleberget, roman, 1982
  • Merabs skönhet, en samling berättelser, 1983
  • Hummelhonung, roman, 1995
  • I Brokiga Blads vatten, en samling berättelser, 1999
  • Pölsan, roman, 2002
  • Dorés Bibel, roman, 2005
  • Norrlands akvavit, roman, 2007
  • Klingsor, roman, 2014

Torgny Lindgren valdes 1991 in i Svenska Akademien, där han innehar stol nummer nio.


Är du intresserad av ortnamn?

Lär dig mer om ortnamn på vår webbplats eller botanisera bland ortnamn i vår tjänst Kartsök och ortnamn.

Vill du läsa fler artiklar?

Läs fler artiklar i vår kundtidning Gränssnittet på webben.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.