På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Öppna data gjorde orienteringskarta över hela Finland möjlig

Det som startade som en galen idé har blivit en detaljerad och sömlös orienteringskarta som täcker hela Finland. Landets öppna data har gjort det möjligt. När får vi se motsvarande orienteringskarta över hela Sverige? –Det är den vanligaste frågan vi får. När geodata släpps fria, säger Mats Troeng, en av upphovsmännen.

Mats Troeng 
Mats Troeng

Det är han som tillsammans med Joakim Svensk och Jarkko Ryyppö ligger bakom karttjänsten MapAnt som lanserades den 1 december i fjol.

Mats Troeng och Joakim Svensk är välkända namn inom orienteringsvärlden där de båda har meriter på högelitnivå. Lägg därtill ett intresse för IT och programmering så finns förklaringen till den karttjänst som de nu har skapat.

–Faktum är att vi började prata om det här när vi var iväg på träningsläger med landslaget. Jag som ledare och Joakim som aktiv, berättar Mats Troeng.
–Vi kom in på ämnet och tänkte att det skulle vara riktigt mäktigt att göra en sådan här stor karta. Sedan blev det som det blev.

Joakim Svensk 
Joakim Svensk

Det unika med karttjänsten MapAnt är att det är en detaljerad och sömlös orienteringskarta som täcker hela Finland. Den är gjord utifrån laserdata och topografiska kartdata från finska lantmäterimyndigheten.

Snabbt gjort med autogenerering

Det speciella med kartan är också att den har autogenererats med hjälp av omkring 100 datorer som har arbetat tillsammans för att skapa något större än de skulle ha klarat av på egen hand. Det som skulle tagit åtta år att göra för en dator, klarade de 100 datorerna av på tre veckor. För en människa skulle samma jobb – att göra kartmaterialet för hand – ha tagit 3 500 år, enligt upphovsmännens beräkningar.

Programvaran har med laserskanningsdata tagit fram kvadratstora kartor över områden på 3 gånger 3 kilometer. För den finska kartan har det handlat om i storleksordningen 35 000 rutor som sedan passats ihop.
–För att få det sömlöst och snyggt, utan skarvar mellan rutorna, så behöver vi lite överlapp. Det gör att det blir lite knepigare att göra den här körningen för allt måste komma i en sekvens. Så det är lite pill, berättar Mats Troeng.

Det tog tre, fyra veckor att göra körningen och den 1 december lanserades karttjänsten för allmänheten. För att inte få en för stor belastning på servern valde upphovsmännen att gå ut i mindre skala och marknadsförde tjänsten på sociala medier. Nyheten plockades snart upp av både orienteringsintresserade och av medier. Bland annat så har finska motsvarigheten till Veckans Affärer berättat om MapAnt.

Inspirerande grundmaterial

–Det här är ju något som har lite wow-faktor. För oss som är kartnördar är det fantastiskt men det har också spridit sig långt utanför orienteringsvärlden har jag en känsla av.
Vilka användningsområden ser de för karttjänsten? Ja, inom tävlingsorienteringen är det fortfarande papperskartor framställa av människor som används. Där krävs det att någon har varit ute i skogen och kollat i princip varje kvadratmeter för att man ska få med alla detaljerna som behövs för att det ska vara roligt att orientera.

Däremot ser de hur karttjänsten kan användas som ett grundmaterial – och som en inspiration för att hitta ny spännande orienteringsterräng. Både Joakim Svensk och Mats Troeng har använt laserkartor över mindre områden i sin träning och är bekanta med hur de fungerar.

–Man kan generellt säga att de stämmer förvånansvärt väl för att vara gjorda från flygplan, säger Joakim Svensk som också ser att användarna är fler än "bara" orienterare.
–Eftersom den är den mest detaljerade och heltäckande kartan så är den intressant för många. Friluftsfolk, jägare, även näringar som skogsbruk kan ha nytta av den – alla som har användning av kartor utanför tätorter.

I avlägsna områden skulle det aldrig vara ekonomiskt försvarbart att framställa orienteringskartor gjorda av människor. Nu finns de att se i MapAnt.
De enstaka områden som karttjänsten inte täcker beror på att de ännu inte är laserskannade.

Svensk karta möjlig – om geodata blir fria

Den givna frågan blir förstås när Troeng och Svensk tror att vi kan komma att få samma karttjänst över Sverige. Knäckfrågan är när de nödvändiga svenska geodata släpps fria.
–Det är det som det hänger på. Annars finns det ingen direkt skillnad, det är absolut möjligt att få till hela Sverige och släppa på samma sätt, säger Joakim Svensk.
–Hela Finland tog ju inte mer än två månader från att vi börja titta på det och mycket kan återanvändas. Det är licensgrejen som är det stora.

Eftersom insamlingen och tillhandahållandet av data är skattefinansierade i Finland har de aldrig haft en tanke på att ta betalt för tjänsten.
Det började som sagt som en galen idé – omöjlig att motstå för de tre orienteringsintresserade innovatörerna.

Är du intresserad av utforska MapAnt?

Karttjänsten hittar du på www.mapant.fi.Kartutsnittet från MapAnt visar en typisk finsk skog i södra delen av landet med detaljerade höjder och sjöar.


Ett område längst upp i nordost som upphovsmännen till MapAnt tror är fantastisk terräng för orientering
och som troligtvis aldrig kommer att få en handritad orienteringskarta.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.