På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Ökning av inteckningar efter amorteringskrav

De nya reglerna om amorteringskrav på bostadslån har lett till en kraftig ökning av ansökningar om inteckning i fastigheter. Det visar statistik från Lantmäteriet.
- Att svenskarna belånar sina fastigheter i högre grad än tidigare är helt klart en konsekvens av de nya kraven på amortering som trädde i kraft den 1 juni, säger Dennis Lindén, planeringschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Antalet ansökningar till Lantmäteriets fastighetsinskrivning har ökat med närmare 60 procent under de senaste två veckorna. Ansökningarna kommer i huvudsak från privatpersoner som vill låna till sin bostad. Kunderna har skyndat sig för att hinna låna innan eftersom de som tecknar nya lån efter den 1 juni omfattas av de nya kraven.

- Vi har förberett oss inför de nya reglerna genom att utveckla våra tekniska system för att kunna ge svar på många ansökningar direkt vid ansökningstillfället. Det sparar tid och ger en ökad trygghet gentemot både bankerna och den sökande, säger Dennis Lindén.

I vanliga fall hanterar Lantmäteriets fastighetsinskrivning ungefär 2 500 ansökningar per dag, varav andelen som avser inteckningar motsvarar inteckningar på ungefär en miljard kronor. Sedan mitten på maj har antalet ansökningar ökat kraftigt till mellan 3 600 och 3 900 ansökningar per dag. Detta innebär inteckningar på mellan 1,4 och 1.6 miljarder kronor per dag.

- Vi har aldrig sett en sådan ökning tidigare. I dagsläget ser vi ingen minskning av antalet inkomna ansökningar, men vi förutspår en avmattning senare under senare delen av juni månad, säger Dennis Lindén.

Gå till pressmeddelandet

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.