På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Nya siffror från Lantmäteriet visar på ökning av huspriser och nybildade fastigheter

Sveriges småhusmarknad har haft en stark prisutveckling under årets första sex månader. Jämfört med samma period förra året har priserna på småhus för permanentboende ökat med åtta procent. Även antalet nybildade fastigheter har ökat något. Flest fastigheter nybildades i Västra Götaland, men den största ökningen skedde i Kronobergs län.

Lantmäteriet, som ansvarar för det officiella fastighetsregistret, presenterar varje kvartal fakta och grafik över Sveriges småhusmarknad, det vill säga villor, radhus och kedjehus med äganderätt för permanentboende. 2014, som siffrorna jämförs med, noterade de högsta småhuspriserna sedan 2010, sett till riksgenomsnittet. Nu har priserna ökat ytterligare.

- Utvecklingen på fastighetsmarknaden har varit fortsatt stark under årets andra kvartal gällande pris och antal nybildade fastigheter. Västra Götaland sticker ut med flest antal nybildade fastigheter, och i Gävleborg syns störst prisutveckling. Gotland och Blekinge tillhör däremot några av de svalare marknaderna, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Flest nybildningar i Västra Götaland – minst i Blekinge

Lantmäteriets sammanställning visar en liten ökning av antalet nybildade fastigheter för permanentboende i landet. Totalt nybildades 7 202 småhus i Sverige under första halvåret 2015, en ökning med en procent jämfört med samma period 2014. Flest fastigheter nybildades i Västra Götaland, men den största ökningen stod Kronobergs län för. Där ökade antalet nybildningar med 88 procent jämfört med i fjol. Den största minskningen av nybildade fastigheter syns i Stockholm, Örebro och Blekinge, där antalet nybildningar har backat med 18, 29 respektive 50 procent.

Medelpriset ökat med åtta procent

Av Lantmäteriets sammanställning framgår även att 20 av Sveriges 21 län har haft en positiv prisutveckling på småhus under årets andra kvartal jämfört med samma period 2014. Jämfört med samma period 2014 har priserna ökat med åtta procent i Sverige. Starkast prisutveckling har man haft i Gävleborg, där medelpriset stigit med 14 procent. Därefter kommer Stockholm, Örebro och Norrbotten där priserna ökat med 12 procent. Svagast har utvecklingen varit på Gotland, där priserna sjunkit med en procent.

För mer information om Lantmäteriets statistiksammanställning, ladda ner rapporten Fastighetsfakta Q2:2015.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.