På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Nya lokaler – och framför allt ett förändrat arbetssätt

På det nya Stockholmskontoret är det arbetsuppgifterna som avgör var medarbetarna jobbar. Här är man först ut med att gå över till ett helt aktivitetsbaserat arbetssätt. Följ med till Lantmäteriets modernaste kontor i Hammarby Sjöstad.

Några av de anställda vid de gemensamma arbetsplatserna.
Från vänster Hanna Winsa, Ingela Boije af Gennäs och Max Lokrantz sitter vid projektbordet på ett par
av kontorets ”touchdown-platser” som passar perfekt att utnyttja mellan möten.

Flyttlasset från Liljeholmen till Hammarby Allé 29 gick så sent som i slutet av december. Det är här som Lantmäteriets Stockholmskontor numer huserar, i ett nybyggt hus vid vattnet.

Som alltid vid en flytt har det varit lite rörigt under en tid – här är det dessutom mer än bara nya lokaler som de omkring 85 medarbetarna håller på och vänjer sig vid.

Olika zoner efter behov

Kontoret är det första som går över till ett helt aktivitetsbaserat arbetssätt vilket betyder att ingen som jobbar här har ett eget skrivbord. Istället är det arbetsuppgiften som bestämmer var du sitter. Det finns fem olika zoner som är anpassade efter olika behov. I en zon ska det vara helt tyst och här går det att jobba ostört. I en annan zon är det låg samtalston som gäller medan det i en annan är okej att prata och hålla möten. Det finns både enskilda rum och projektrum.

– Om man jobbar i ett projekt så kanske man bokar ett sammanträdesrum för hela teamet så att man kan sitta tillsammans, förklarar Sofie Berglund som är kontorschef och varit med i planeringen sedan drygt två år tillbaka då flytten aktualiserades.

När hon tänker tillbaka på hur tankegångarna gick då så är hon väldigt nöjd.
– Jag tycker att det blivit bra, till och med bättre än vi tänkte. Bland annat så har vi fått väldigt moderna it-lösningar.

Kräver planering

Utmaningar finns fortfarande kvar att lösa. Bland annat så har det varit svårt att dimensionera rätt antal arbetsplatser. All ny teknik har inte heller varit på plats från start vilket har gjort att man inte kunnat utnyttja alla ytor som tänkt. Sådant är på väg att lösa sig.

En utmaning är att alla måste planera på ett annat sätt och fundera över vilken typ av arbetsplats som passar bäst för exempelvis stunder då det blir möten eller många telefonsamtal.
– Jag tycker att det är trevligt att kunna flytta runt beroende på vad jag ska göra, säger Anton Zetterquist som är beredande förrättningslantmätare.

Eftersom han flyttar runt försöker han hålla fritt från att ha en massa papper. Alla har utrustats med filtväskor där dator och lite andra grejer får plats. Dessutom finns låsta skåp och personliga hyllor där väskorna kan stuvas undan.
– Där kan vi ställa undan lite pärmar om det är något man skulle behöva gå tillbaka till, säger Anton.

Modell för andra kontor

Tanken är att det aktivitetsbaserade arbetssättet ska sprida sig inom Lantmäteriet och framför allt på de kontor som byter lokaler framöver.

Näst på tur står Härnösand, Östersund och Luleå, berättar lokalstrateg Lars Svanerud. Fördelen med de aktivitetsbaserade lokalerna är att de både ger ökad flexibilitet och att det får plats med fler arbetsplatser på mindre yta eftersom de utnyttjas mer effektivt.

– Man ser också att det finns problem med en öppen miljö där alla har ungefär lika platser. Vi mår bäst med att ha lite makt över vilken arbetsplats vi väljer och det löser vi genom aktivitetsbaserade arbetssätt där det finns olika miljöer, säger Lars Svanerud.

När Stockholmskontorets nya lokaler nyligen invigdes kunde man även stolt berätta att 94 procent av de gamla möblerna från Liljeholmen har återbrukats. Möblerna har fått ”nytt liv” i både Sverige och i Estland på bland annat skolor och på ett kvinnohem.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.