På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Mirja vägrar att misshandla naturen

Mirja Dellgar Hagström är miljösamordnaren som hellre vill arbeta med morötter än pekpinnar. Men om hon fick bestämma skulle Lantmäteriet ha tjänstecyklar och bjudmaten i första hand vara vegetarisk. Idéer fattas inte. Utmaningen är att få tiden att räcka till – både på jobbet och på fritiden.

Mirja Dellgar Hagström
Levande rollspel och naturguidning, det är 
två av Mirja Dellgar Hagströms stora intressen
 vid sidan om arbetet.

Intervjun med Mirja Dellgar Hagström ska främst handla om hennes tjänst som miljösamordnare på Utveckling och it. Samtidigt är det omöjligt att inte komma in på hennes eget miljöengagemang och dessutom Mirjas fritidsintressen som både rymmer levande rollspel och guidning i naturen. Allt hänger på sätt och vis ihop.

Möjligheten att bli miljösamordnare på deltid fick hon för nästan precis ett år sedan och det var i ett läge då hon ville ha nya utmaningar.

- Dessutom var det ett sätt att komma tillbaka till miljöområdet, säger Mirja som är utbildad biogeovetare.

Ivrig och vill mycket

Hon arbetar också med produktförvaltning för höjd inom Geodata och precis innan sommaren har hon dessutom fått ett uppdrag som forskningssamordnare för Geodatadivisionen, tillsammans med Jesper Paasch. Det är alltså tre olika områden som hon delar sin tid mellan.

Hur har det första året som miljösamordnare varit?

- Det har varit roligt, spännande och utmanande! Det är roligt att få möjlighet att omvärldsbevaka och jobba med det här området. Men det är så klart konkurrens mellan arbetsuppgifterna och jag är en person som är väldigt ivrig och vill mycket. Det första året har handlat mycket om att sätta sig in i och komma igång och upprätthålla pågående arbete.

Som miljösamordnare ska hon stötta och hjälpa till med att det tas fram miljömål på Utveckling och it och att de sedan uppnås. Själv ser Mirja att en av hennes viktigaste uppgifter är att sprida kunskap och visa upp hur det egentligen ser ut.

Fundering blev rapport

Ett exempel på det är hennes rapport om energiförbrukningen på huvudkontoret i Gävle. Den startade med en fundering över hur åtgärderna i serverhallen påverkat den totala energiminskningen. Det ledde till att hon tog reda på helheten, hur lokalombyggnaden och insatserna i serverhallen tillsammans lett till att den årliga elförbrukningen i kvarteret Vasen minskat med omkring 1 miljon kronor.

- Förvånad? Nej, det vet jag inte men det är roligt att se hur mycket energiförbrukningen har minskat och att det är flera åtgärder som har bidragit.

Ny ventilation, sensorstyrd belysning, viritualiseringen av serverhallen och en ny smart kyl- och värmepump är exempel på det. Mycket har alltså hänt men det finns mer att göra inom miljöområdet.

Ett av Lantmäteriets och Utveckling och it:s mål är att öka användandet av resfria möten och uppbyggnaden av videokonferensanläggningarna och Lync/Skype för företag är ett viktigt steg. Arbetet med att minska antalet utskrifter genom införandet av "Follow me print" fortsätter också. Ett annat område som Mirja är med och undersöker är hur vanligt det fortfarande är att datorer står på dygnet runt. Finns det datorer som skulle kunna slås av och hur mycket sparar man i så fall på det?

- När vi vet hur det ser ut så kommer vi förmodligen att gå ut med rekommendationer men jag jobbar hellre med morötter än pekpinnar, säger Mirja som är övertygad om att den viktigaste förändringen sker om folk får veta hur det se ut och själv börjar tänka.

Drömmer om den cykelvänliga arbetsplatsen

Hon upplever att intresset för miljöfrågor generellt är stort inom myndigheten och är glad över att medarbetare kommer med egna förslag. Ett exempel är en policy om vegetarisk bjudmat som Mirja tycker är en bra idé men vet att upphandlingsreglerna gör att det inte är lätt att införa.

Om du fick bestämma fritt, vad skulle du då vilja förändra?

- Det pratas en del om den cykelvänliga arbetsplatsen och jag tycker att det vore bra om det fanns tjänstecyklar. Många gör ärenden på stan under lunchen. Om det fanns cyklar att låna skulle även de med bil kunna cykla och göra sina ärenden, säger Mirja.

Porslinsmuggar och glas i Mötestorget istället för pappmuggar är ett annat exempel på förändringar som hon gärna skulle se.

Behöver vi jordgubbar i januari?

Mirja har alltid gillat naturen. Hon försöker alltid att tänka på om hon i sitt handlande och konsumerande kan göra saker på ett mer miljövänligt sätt. Om det inte finns ekologiska bananer avstår hon hellre och köper något annat. Hon tänker säsongsbetonat och köper helst lokalproducerat.

Mirja Dellgar Hagström
Om folk börjar fundera över sina slentrian-
mässiga vanor kan mycket hända, menar
Mirja Dellgar Hagström.

- Alternativet att misshandla naturen, och i förlängningen oss själva, finns inte för mig, säger hon.

- Det är så lätt att agera slentrianmässigt och därför måste vi börja tänka och reflektera över vad vi gör. Behöver vi ha jordgubbar på tårtan i januari? Behöver jag verkligen en tröja till? Kan jag i så fall köpa en på second hand?

Att skapa och tillverka kläder är faktiskt något som Mirja själv ägnar sig åt. Ett stort intresse är nämligen levande rollspel, lajv, där hon går in i olika roller och får uppleva hur andra människor har det. Det är som att kliva in i en sagobok, förklarar hon. Mirja deltar i Lantmäteriets personalutställning i Gävle med plagg som hon har gjort till lajv.

Att guida människor i naturen är ett annat intresse och det händer att hon tagit med kollegor på en vandrande föreläsning. Naturguidningen är något hon gärna utvecklar ännu mer. Det är bara det där med tiden – den vill inte riktigt räcka till.

Fakta  
Namn: Mirja Dellgar Hagström
Ålder: 38 år
Familj: Ja, kanske.
Bor: Stadsdelen Andersberg i Gävle.
Yrke: Miljösamordnare Utveckling och it, produktförvaltare för höjd på division Geodata och nu även forskningssamordnare på Geodata.
Intressen: Levande rollspel. Naturguidning. Dansar gärna, ska prova på gymnastik. Bågskytte, även om jag är passiv just nu. Vara ute i naturen, paddlar kajak. Och så försöker jag hinna med att umgås med vännerna och familjen också.
Kuriosa: Mirja har gjort en film som ligger på YouTube där hon reder ut missuppfattningen om att det är vitmossa i adventsljusstakarna när det egentligen är fönsterlav (vilket är en renlav). Den har visats 149 388 gånger! Hitta filmen genom att söka "Det är f-n inte mossa".

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.