På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Med hela världen som arbetsplats

De har varit på utlandsuppdrag eller väntar på att få komma iväg. Adepterna i Lantmäteriets mentorprogram för internationella insatser kommer att kunna ha hela världen som arbetsplats.

–Det finns ett stort intresse att jobba med vår utlandsverksamhet och jag hoppas att det även är biståndsfrågorna som lockar, säger Peter Wasström, chef för enheten Tjänsteexport.

Det är nio adepter som deltar i det pågående mentorprogrammet som sträcker sig fram till och med oktober. Intresset för att vara med i programmet är stort. De nio adepterna valdes ut bland omkring 35 sökande.

Nyligen samlades sju av dem och ett antal mentorer för en lägesavstämning på huvudkontoret i Gävle. Temat för dagen var Mänskliga rättigheter och det pratades bland annat om inriktningen på den svenska biståndspolitiken eftersom den påverkar vilka insatser som Lantmäteriet deltar i.
För närvarande finns det fyra pågående projekt i Bosnien-Hercegovina, Botswana, Kosovo och IMPULS-projektet på Balkan. På gång är bland annat insatser i Vitryssland, Georgien, Tanzania och Colombia samt ett så kallat ITP (International Training Programme) för östra Afrika inom temat "Land Governance".


Sju av mentorprogrammets adepter samlade i Gävle. Från vänster: Naima Almström, Marie Birgersson,
Karl Hafström Magnérus, Kaveh Hoodeh, Alexandra Högblom Moisio, Cristian Soto och Desirée Furn.

Svårt att planera

Eftersom processerna för att få till stånd biståndsrelaterade projekt ofta blir väldigt utsträckta i tiden från den inledande diskussionen med systermyndigheterna till Sidas beslut om genomförande, så är det svårt att planera in önskvärda resurser i god tid.

–Vi vet till exempel att det troligen blir ett projekt, men om det inträffar i år eller nästa år är mer svårbedömt, vilket givetvis är en stor utmaning som skapar osäkerhet och ryckighet framför allt för de inblandade medarbetarnas tidsplanering, säger Stefan Svenson, Senior Advisor på tjänsteexporten och en av de ansvariga för mentorprogrammet.

Projektledare på sikt

Programmets adepter kommer sannolikt att bli inblandade i projekten på ett sätt eller annat, tror Peter Wasström. Ett par av dem har redan varit ute på insatser i bland annat Azerbajdzjan och Kosovo. En adept, Cristian Soto, väntar på att få åka till Colombia.

–Tanken är att de här deltagarna på sikt kan bli projektledare, eller vad vi kallar långtidare, och bosätta sig i ett land för en längre tid, säger Peter Wasström.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.