På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Martin vill ge framtida civilisationer information om vår tid

Ytterst lite information från vår digitala tidsålder kommer att finnas kvar om 100 000 år. Den insikten fick keramikern Martin Kunze att skapa ett analogt arkiv i Alperna. I ett dolt bergrum förvaras brända keramikplattor med upplysningar om oss och vår tid. En specialtillverkad skattkarta i stengods ska leda framtida civilisationer rätt.

Det gnisslar i rälsen när tåget dundrar ner i den tretusenåriga saltgruvan i österrikiska Hallstatt. I en mörk kammare står staplar med kistor fyllda av keramikplattor med tryckta texter och bilder. Vi befinner oss i Memory of Mankind – arkivet som i en avlägsen framtid ska fungera som en analog backup av vår tid.

– Vad vi skapar här kan överleva i flera hundra tusen år, säger Martin Kunze.

Tanken på ett katastrofsäkert evighetsarkiv väcktes för sju år sedan när han satt vid sin drejskiva och funderade på vilka informationsbärande artefakter från vår tid som kommer att bestå. Sedan internet slog igenom präglas vår era av digital information som är mycket sårbar ur ett långtidsförvaringsperspektiv. Martin Kunze visualiserade den "kyrkogård av oläsbara disketter" som han själv förvarade i källaren. Han kände ett vemod när han tänkte på hur mycket av vår samtidshistoria som framtida civilisationer aldrig skulle få möjlighet att ta del av.

Foto på Martin Kunze
Martin Kunze har skapat ett arkiv som han hoppas ska ge framtida civilisationer information om vår tid.

Även privatpersoner kan beställa

Men plötsligt fick han en idé. Han skulle bränna stengodsplattor och gömma dem i en geologiskt trygg miljö med potential att stå emot såväl tjocka inlandsisar som kärnvapenkrig och naturkatastrofer. Valet föll på saltgruvan i Hallstatt. Företaget som äger gruvan tände på idén och upplät 15 kamrar för projektet. Sedan MOM invigdes har 500 informationsplattor producerats och placerats i arkivet. Martin Kunze lyfter varsamt upp några plattor som han skapat på uppdrag av Naturhistoriska museet i Wien som tryckt delar av sina samlingar på keramikplattor. Men det är inte bara museer och statliga institutioner som placerat information i arkivet. För 3 000 kronor kan även privatpersoner beställa en platta. Bredden och ämnesvalen är halsbrytande: bröllopsbilder, släktberättelser, självporträtt, konstverk, forskningsresultat, cv:n.

– Privatpersonernas medverkan är lika viktig som den officiella historieskrivningen. Det går att dra paralleller till de gamla egyptierna och babylonierna vars vardagsliv vi idag har väldigt lite kunskap om, säger Martin Kunze.

"Hela världens arkiv"

Martin Kunze är medveten om att avgiften kan leda till att vissa inte har möjlighet att spara information i arkivet. För att få en bättre bredd har Martin Kunze planer på att framöver erbjuda gratisplattor till medborgare i utvalda länder.

– Vår målsättning är på sikt att göra MOM till hela världens arkiv, säger han.
För cirka 100 000 år sedan började grupper av homo sapiens att röra sig från Afrika till andra kontinenter. Hur världen kommer att se ut år 102 016 efter Kristus är helt omöjligt att föreställa sig. Idén med de informationsbärande plattorna förutsätter att civilisationerna som hittar dem förstår det skrivna språket.

– Jag är medveten om osäkerhetsfaktorerna i det här projektet, men jag anser ändå att analoga informationsbärare är det bästa alternativet för mångtusenårig lagring.

Om cirka 40 år kommer ingången till förvaringskamrarna i gruvan att förslutas av sig själv på grund av det formbara bergets rörelser. Då kommer förhoppningsvis arkivet att vara fullt och redo att överlämnas åt naturkrafterna.

Keramikpolletter med koordinater

Men om MOM får leva vidare – när och hur kommer det att upptäckas? Martin Kunze ser tre framtidsscenarion. Det mest sannolika är att man om några hundra år inser att man saknar betydelsefull information om vår tid och väljer att öppna arkivet. Det andra scenariot är att mänskligheten hittar en fungerande metod för extrem långtidsbevaring av digital information varpå arkivet inte längre kommer att fylla någon funktion. Den tredje möjligheten är att det inträffar en katastrof som slår ut delar av mänskligheten och teknologin.

– Skulle så bli fallet kan arkivet förse den civilisation som reser sig med viktig information så att människorna slipper börja om på stenåldern, säger Martin Kunze.

För att framtida civilisationer ska kunna hitta arkivet när det väl förslutits har han designat runda keramikpolletter som pryds av en Europakarta, koordinater och Hallstattsjöns konturlinjer. Alla som väljer att lagra en platta i arkivet får, förutom en kopia på sin platta, även en sådan pollett.

– I takt med att arkivet växer kommer dessa polletter att spridas ut över världen och i framtiden fungera som en skattkarta till arkivet, säger han.

Martin Kunze tar upp två polletter ur sin jackficka och ber oss att placera ut dem i någon glest befolkad del av Sverige. Tanken är svindlande: kanske blir det någon av dessa polletter som i framtiden kommer att leda en historietörstande civilisation till den österrikiska tidskapseln.

Denna artikel har även publicerats i vår tidning Gränssnittet. Ta gärna en titt på det senaste numret.


Fakta

Läs mer om evighetsarkivet på: www.memory-of-mankind.com

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.