På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Malgorzata Drewniak expert i Digitaliseringsrättsutredningen

Vilka är de juridiska hindren för att myndigheter ska lyckas med den digitala utvecklingen? Svaret på det får vi när Digitaliseringsrättsutredningen är klar med sitt arbete. En av experterna som ingår i utredningen är Lantmäteriets jurist Malgorzata Drewniak.

Förordnandet från Finansdepartementet att ingå som en av de 27 experterna i utredningen kom för omkring tre veckor sedan.

–Det är jätteroligt! Dels utifrån att det är en fjäder i hatten, dels en möjlighet att verka för att våra juridiska utmaningar inom lantmäteriområdet, inklusive samverkansprojekt och särskilda uppdrag, blir belysta, säger Malgorzata Drewniak.

Syftet med just den här utredningen är att kartlägga juridiska hinder och oklarheter som i onödan försvårar för digital utveckling och samverkan inom den offentliga förvaltningen. Utredningen ska särskilt analysera lagstiftning kring digitalt informationsutbyte och genomförandet av digitala tjänster, som exempelvis e-ansökan.


Digitaliseringen ställer nya krav på såväl
jurister som lagstiftare konstaterar
Malgorzata Drewniak.

Formkrav som ställer till det

Ett problem med dagens lagstiftning är att den kan innehålla formkrav där det digitala inte är tillåtet, förklarar Malgorzata Drewniak. Ett exempel kan vara att ett beslut bara har rättsverkan om handlingen är analog. Eller att ansökan måste signeras av sökanden och styrkas av någon annan.

–Det finns olika åtgärder där lagstiftaren, när lagen skrevs, inte har tänkt att det skulle kunna gå att göra det digitalt. Där kan det antingen vara ett hinder – att man inte får – eller att man kanske får men att vi är osäkra på hur kravet ska tillämpas.

I de fall där det finns hinder och oklarheter – eller om det saknas lagstiftning – så ska utredningen föreslå författningsändringar som är till nytta för alla myndigheter och den fortsatta digitaliseringen.

Utredningen besökte Lantmäteriet

I den pågående kartläggningsfasen har Lantmäteriet nyligen haft besök av utredningens två sekreterare som fick höra vilka utmaningar som vi stött på i vår digitala utveckling.

De budskap/medskick de fick med sig delades in i fyra delområden där det första handlade om regeringsuppdraget Digitalt först och de hinder som hittills har identifierats där.

Del två tog upp behovet av reform på fastighetsrättsområdet där konceptet "digitalt först" inte är en utgångspunkt som rättsläget ser ut idag. Den tredje delen handlade om Lantmäteriets erfarenheter av att utveckla e-tjänster och handläggningsstöd.

–Vi gav konkreta exempel på varför man behöver förändra lagstiftningen och vilka önskemål vi har för att få det ännu bättre, berättar Malgorzata Drewniak.

Hon tror att de två sekreterarna fick mycket matnyttigt med sig från besöket.

–Vi har absolut mycket att erbjuda när det gäller erfarenheter och många tankar och idéer om vad som bör kunna förbättras, sådant som vi skulle ha nytta av.

Digitaliseringsrättsutredningens uppdrag ska redovisas den 31 mars nästa år.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.