På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 
[2015-04-27]

Lantmäteriet trygg IT-partner, tycker Botswana

Lantmäteriet har funnits i Botswana sedan 1980-talet och medverkat i ett antal projekt.  Utfallet har varit så positivt att landets regering bekostar fortsatt samarbete, bland annat inom IT.
– Vi ska implementera ett nytt fastighetsdatasystem inom tre år, en enorm investering för Botswana. Vi har haft stora problem med informationssäkerhet som vi nu hoppas komma tillrätta med, säger Kebonyemodisa Ooke, Ministry of lands and housing, på besök i Gävle med kollegor.

Avtalet sträcker sig ett år framåt och ska hjälpa den botswanska myndigheten framåt. Förutom hjälp med kompetensutveckling inom IT, ska the Ministry of lands and housing använda Lantmäteriets exempel för att bli bättre på tillgänglighet gentemot medborgarna.

– Botswana är vad Sida kallar ett utfasningsland, alltså ett land som inte längre tar emot bistånd i egentlig mening. Vårt senaste projekt avslutades 2013, det vi gör nu kan ses som en fortsättning, säger Peter Wasström, Lantmäteriets tjänsteexport.

– Jag tycker att våra förväntningar har mötts över förväntan och vi har fått påverka programmet. En intressant sak är att våra institutioner är så pass annorlunda uppbyggda. Att era kommuner har så stort inflytande till exempel, i Botswana är det centralmakten som talar om vad som gäller, säger Kebonyemodisa Ooke.
– Det känns tryggt att arbeta med Lantmäteriets experter, vi vet att det kommer att gagna vårt land.


Från vänster: Anna Näsman, Kebonyemodisa Ooke, Mandevane Mandevane, Theebethata Serame, Joyce Malambane, Neo Radoku, Marie Birgersson, Seabelo Oitsile, Professor Jagile.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.