På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriet tar första steget mot fria kartdata

Den 1 juli tar Lantmäteriet första steget mot frisläppandet av kartor och geografisk information. Då ger myndigheten nämligen fri tillgång till den digitala översiktskartan och en förenklad höjdmodell. Lantmäteriets ambition är att på sikt släppa alla geografiska data fria utan avgifter.

Översiktskartan och den förenklade höjdmodellen används av exempelvis apputvecklare, speltillverkare, aktörer inom mobilnätsutbyggnad och andra som behöver aktuella kartunderlag för att utveckla kommersiella tjänster och produkter. För allmänheten finns Lantmäteriets kartor redan för gratis användning i tjänsten Kartsök och ortnamn på myndighetens webbplats.

Utsnitt ur översiktskartan- Vi arbetar aktivt för att öka användningen av grundläggande geografiska data och de data som nu släpps är mycket efterfrågade. Användningsområdena verkar oändliga och kraven på enkel och fri tillgång till aktuell och tillförlitlig kartinformation ökar med antalet nya tjänster som släpps på marknaden. Vår ambition är att framöver stegvis släppa alla geografiska data fria, säger Peter Nylén, enhetschef på Lantmäteriet.

Lantmäteriet släpper även en förenklad höjdmodell med 50 meters upplösning och 2 meters noggrannhet i höjd. Den kan bland annat användas för framställning av enklare 3D-kartor.

Ytterligare kartor släpps fria framöver

Den 1 januari 2016 öppnas ännu en dörr till Lantmäteriets geografiska databaser. Då släpps även Vägkartan, Terrängkartan, Fjällkartan och en rikstäckande realtidstjänst för mätning och positionering med meternoggrannhet (SWEPOS nätverkstjänst DGNSS). Lantmäteriets förhoppning är att även annan, mer detaljerad geografisk information kan komma att släppas framöver som öppna data. Flygbilder, högupplösta höjddata, fastighetskartan, adresser och hydrografiska nätverk som bland annat möjliggör risk- och konsekvensbedömningar inom miljösektorn och i klimatanpassningsprojekt är några exempel. För att öppna dessa data krävs dock politiska beslut om en helt ny finansieringsmodell.

- Det är en kvalitetsstämpel att kartorna kommer från Lantmäteriet, och vi vill öka möjligheterna för samhällsplanerare och andra aktörer att vidareutveckla tjänsten så att nya relevanta produkter kan ta form, säger Peter Nylén.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.