På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriet och kommuner i Malmfälten på gemensam skolturné

Vi har jobben för dig som vill göra samhällsnytta. Det är budskapet när Lantmäteriet tillsammans med Kiruna och Gällivare kommuner åker på en gemensam skolturné för att väcka elevernas intresse för branschen.

Den 12-16 oktober besöker representanter från Lantmäteriet och de båda kommunerna högstadie- och gymnasieklasser i Kiruna och Gällivare för att presentera sin verksamhet.
Under ett lektionstillfälle kommer en lantmätare och en informationsutvecklare från Lantmäteriet berätta om hur deras yrkesvardag ser ut. Från Kiruna kommun deltar en planarkitekt och en exploateringsingenjör. Från Gällivare kommun deltar en samhällsplanerare.

Fler aktörer ger tyngd

Eva Ekelund
–Vi hoppas att Kirunaungdomar ska bli
intresserade av att utbilda sig inom
samhällsbyggarområdet, säger Eva
Ekelund,Kiruna kommun.
Foto: Fredric Alm

Att tidigt försöka väcka elevernas intresse för branschen är en utmaning som Lantmäteriet delar med kommunerna. Därav den gemensamma satsningen.

–Vi vill inspirera till vår bransch för det är jättestor konkurrens om arbetskraft. Om vi är fler aktörer som kommer och visar att det här är attraktiva yrken så ger det tyngd, säger Annelie Hörberg.

Eva Ekelund, mark- och exploateringschef i Kiruna kommun:

–Kiruna är unikt när det gäller samhällsbyggande. Vi hoppas att dagarna ska göra att Kirunaungdomar blir nyfikna och intresserade av att utbilda sig inom området för att sedan komma tillbaka och hjälpa oss att utveckla Kiruna.

"Viktigt initiativ"

Malmfälten har en stor utmaning i att kunna rekrytera kvalificerad teknisk kompetens både till industrin och de offentliga verksamheterna, särskilt med tanke på de pågående samhällsomvandlingarna i Gällivare och Kiruna. Det säger Bernt Wennström, utvecklingssekreterare i Gällivare kommun

–Därför är det nödvändigt att tidigt intressera ungdomar för den yrkesbanan och därför är Lantmäteriets initiativ också viktigt för oss, säger han.

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.