På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriet lanserar 3D-flygbilder

Nu lanserar Lantmäteriet en ny digital ytmodell som visar höjden på skog, byggnader och annat som finns på marken. Ytmodellen visas i en enkel form av 3D och bygger på vanliga flygbilder. Modellen byggs upp i takt med att Lantmäteriet flygfotograferar landet och planeras vara helt rikstäckande inom några år.

Lantmäteriet har redan tidigare släppt en tredimensionell terrängmodell över Sverige. Men den modellen, som bygger på höjddata från flygburen laserskanning, visar bara markytans form. Byggnader, träd och annat som finns ovanför marken visas inte i terrängmodellen.

Gävle konserthus

Nu tar Lantmäteriet nästa steg i visualiseringen av Sverige genom att matcha bildpunkterna i överlappande flygbilder för att ta fram en ytmodell. Genom att jämföra ytmodellen med terrängmodellen kan man till exempel beräkna höjd på skog eller annat som är ovanför markytan.

– Vi tror att den nya ytmodellen kommer att göra stor nytta i samhället och få många användningsområden, inte minst där man vill kunna analysera eller visualisera förändringar i landskapet mellan flygfotograferingstillfällena, säger Birgitta Fyrberg, produktchef på Lantmäteriet.

Arbetet tar några år – södra Sverige först ut

Lantmäteriets nya ytmodell byggs upp stegvis. När den lanseras i slutet av oktober, ingår data som täcker delar av södra Sverige och inom ett år ingår en stor del av landet.

Arbetet med ytmodellen följer sedan Lantmäteriets bildförsörjningsprogram som innebär att ungefär en tredjedel av Sverige hinner fotograferas på ett år. Nya data fylls på årligen, allteftersom nya flygbilder blir tillgängliga. Om allt går planenligt är modellen rikstäckande inom några år och på sikt kommer det att bli möjligt att beställa en ytmodell från olika år, över samma område.

Läs mer om ytmodellen

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.