På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriet i Almedalen: Öppna geodata nu en tidsfråga

- Frågan är inte längre om det ger samhällsnytta att släppa kartinformationen fri, utan när vi får finansiella möjligheter att göra det. Det säger Peter Nylén på Lantmäteriet efter myndighetens seminarium om öppna geodata under Almedalsveckan.

Lantmäteriet bjöd under Almedalsveckan in till ett öppet seminarium med rubriken "Så klarar vi hinderbanan och når ett samhälle med öppna geodata". Moderatorn och journalisten Elisif Elvinsdotter ledde ett talk show-inspirerat samtal med gäster som belyste de olika hinder som finns för att släppa kartor, adresser och annan geografisk information fria utan avgifter och begränsande villkor.

Ämnet intresserade uppenbarligen många – lokalen var fullsatt och på webben strömmade besökarna till för att se en livestreamad version av seminariet.

 Tre hinder på vägen

Den hinderbana som leder fram till öppna geodata består enligt Peter Nylén, enhetschef på Lantmäteriets geodatadivision, av tre hinder. Det första och kanske mest uppenbara är dagens avgiftsfinansiering som tvingar Lantmäteriet att ta betalt för geografisk information och adresser. Det medför bland annat att många användare av ekonomiska skäl väljer mindre tillförlitliga geodata från andra källor.

- Här behövs politiska beslut om större anslag så att vi kan ta bort avgifterna och ändå hålla samma höga kvalitet på våra geodata, säger Peter Nylén.

Olika lägesbilder ger sämre beslut

Det andra hindret handlar om att olika beslutsfattare inte använder samma grundläggande geodata för beslut i viktiga samhällsfunktioner.

- Det är avgörande att ha samma lägesbild när man ska fatta viktiga beslut, annars kan räddningsinsatser och samhällsbyggnadsprocesser försenas eller försvåras. Jag skulle vilja se lagkrav på gemensamma geodata för viktiga samhällsfunktioner, säger Peter Nylén.

Otidsenlig lagstiftning begränsar adressanvändningen

Det tredje hindret består av fler än 200 osynkroniserade lagar och förordningar som reglerar användandet av registerdata. I många fall innebär reglerna onödiga begränsningar för användandet av exempelvis adressdata.

- Lagstiftningen är dessutom motsägelsefull, vilket gör det svårt att förstå hur adresserna får användas. Vi behöver en modern fastighetsregisterlagstiftning så att bästa möjliga adressdata kan komma till användning i samhället, säger Peter Nylén.

Samstämmighet om behovet av öppna geodata

Frågan om öppna myndighetsdata i allmänhet och öppna geodata i synnerhet surrade i luften under hela Almedalsveckan. Flera andra seminarier tog upp ämnet.

- Det finns helt klart en stort samstämmighet mellan olika aktörer om att öppna geodata behövs i en mängd olika sammanhang. Det gör att vi från Lantmäteriets sida känner att frågan inte längre är om det ger samhällsnytta att släppa kartinformationen fri, utan när vi får finansiella möjligheter att göra det, säger Peter Nylén.

Se seminariet "Så klarar vi hinderbanan och når ett samhälle med öppna geodata"

Dela den här sidan med andra

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.