På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

”Lantmäteriet har en nyckelroll”

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson besökte i onsdags för första gången Lantmäteriets huvudkontor i Gävle. Syftet med besöket var att ge ministern en bild av vad Lantmäteriet gör och vilken samhällsnytta vi bidrar till. Samtidigt hade ministern möjlighet att berätta vad han och regeringen förväntar sig av Lantmäteriet.

Peter Eriksson berättade att han fokuserat mest på bostadsbyggandet under det halvår som gått sedan han blev minister.

–Den största och viktigaste insatsen för att få en snabbare och effektivare samhällsbyggnadsprocess är att den digitaliseras, sade Peter Eriksson och betonade att här har Lantmäteriet en nyckelroll.

Ministern serverades ett digert program som naturligtvis innehöll information om Lantmäteriets kärnverksamheter och olika utvecklingsinsatser som genomförts. Programmet innehöll bland annat inslag som beskrev Lantmäteriets bidrag till en hållbar samhällsbyggnadsprocess både på nationell och internationell nivå med inslag om öppna data och Minecraft som ett bra exempel på hur våra data kan användas och spridas till nya målgrupper. Lantmäteriets höjdmodell och arbetet med laserskanningen av Sverige och den samhällsnytta som arbetet innebär var ett inslag, 3D-kartor ett annat.


Även ministern testade vårt verktyg ”Sandlådan” där man kan förändra landskapsvyn topografiskt och simulera vattenflöden.

Digitaliseringens möjligheter

Ett pass handlade om digitaliseringens möjligheter och vår utveckling. Utvecklingsdirektör Anna Eriksson berättade om Utveckling och IT:s förändringsresa. Andra programinslag var exempelvis information om utvecklingsuppdraget "Digitalt först". Där framgick betydelsen av tillgång till geografisk information och fastighetsinformation som är grundläggande för digitalisering av processer.

Besöket avslutade med ett pass som handlade om fastighetsbildningens utmaningar.

Dela den här sidan med andra

Driftinformation

Den 26-27 maj utför vi arbete på vår webbplats

Webbplatsen kommer vara begränsad då merparten av våra system och e-tjänster inte är tillgängliga.

Läs mer

Kartor

Kartsök och ortnamn

Vill du titta på kartor, söka efter ett ortnamn eller behöver du ta reda på en fastighetsbeteckning?

Använd tjänsten

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.