På Lantmäteriets webbplats används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig som besökare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor och hur vi använder dem.

 

Lantmäteriet främjar samhällsbyggnadsprocessen genom att prioritera ärenden

Bostadsbyggandet i Sverige har tagit rejäl fart. Sett över en femårsperiod så är ökningen på Lantmäteriets avslutade fastighetbildningsärenden i kategorin nybyggnation hela 116 procent. Samtidigt har Lantmäteriet lyckats hålla handläggningstiden inom samma kategori konstant.

Foto på Ulrika Ekebjär
Ulrika Ekebjär.

Parallellt med den ökade hanteringen av nybyggnationsärenden har Lantmäteriet tagit ett betydligt bredare grepp för främjandet av samhällsbyggnadsprocessen genom att även prioritera bredbandsutbyggnad och nationell infrastruktur.

– Det är tillfredsställande att vi med förbättrade arbetssätt och effektiviserade processer kan hantera en så pass markant ökning av inkomna ärenden utan att handläggningstid eller kvalitet påverkas negativt, säger tillförordnad chef för Lantmäteriets fastighetsbildningsdivision Ulrika Ekebjär.

Fortsatt fokus på sänkta handläggningstider

Samtidigt som Lantmäteriet redovisar siffror som visar att handläggningstiden för bland annat nybyggnation är stabil så visar statistiken även att fastighetsregleringar och övriga ärendetyper fått stå tillbaka.

Lantmäteriet redovisade i slutet av maj en rapport för Näringsdepartementet med identifierade åtgärder i verksamheten som ska leda till sänkta handläggningstider. Rapporten innehåller flera förbättringsområden där myndigheten på kort sikt ser vikten av en fortsatt utveckling av arbetssätt och processer, och på lång sikt strävar mot en ökad grad av digitalisering.

– Vi är inte nöjda förrän vi har handläggningstider som motsvarar samhällets behov inom alla kategorier av ärenden. För att komma tillrätta med detta arbetar Lantmäteriet nu intensivt med de åtgärder som föreslås i rapporten, avslutar Ulrika Ekebjär.


Klicka för att se bilden större. 

Dela den här sidan med andra

DRK-avtal

Träffar om nya DRK-avtal

Lantmäteriet bjuder in kommunföreträdare till informationsmöten om nya avtalen kring digital registerkarta.

Läs mer om var du träffar oss

Samfälligheter

Årsmöte i din samfällighetsförening?

Har ni ändrat styrelsemedlemmar eller fastställt nya stadgar? Ändringar i föreningen ska anmälas till oss.

Läs mer

Taxeringsuppgifter

Dags att deklarera?

Har du sålt en fastighet under 2017? Så här tar du reda på fastighetens ingångsvärde.

Läs mer

Planera i samverkan - spara resurser

Redovisa era planer för Flygfoto och laserskanning

Kommuner och övriga organisationer - Varför dubbeljobba om vi kan samarbeta?

Läs mer om tjänsten där ni kan bidra.

Förnyelselagen

Har du ett avtalsservitut som är äldre än 50 år?

Vi tänker städa Fastighetsregistret. Begär förnyelse om du vill ha kvar ditt gamla servitut.

Läs mer